Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagrebački bogoslovi pohodili Župu Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici

Velika Gorica (IKA)

Zagrebački bogoslovi, njih šezdeset i trojica s poglavarima, pohodili su na poziv domaćeg župnika preč. Norberta Ivana Koprivca Župu Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u nedjelju 8. listopada, kada se slavi i Nedjelja zahvale za Božja dobročinstva, izvijestili su iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Misu poldanicu, u suslavlju s poglavarima i župnikom Koprivcem, predvodio je rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak. Prije početka euharistijskog slavlja, zajednicu bogoslova zajedno s poglavarima pozdravio je župnik Koprivec te izrazio radost zbog njihovog dolaska. Na početku euharistijskog slavlja, rektor preč. Faltak pozdravio je nazočne i zahvalio župniku na pozivu.

„Slaveći dan Gospodnji, obnavljamo svoj život koji nas vodi k životu vječnom. Današnja Božja riječ koju smo čuli stvara zabrinutost i prijetnju, ali svečana pjesma prije evanđelja nas ohrabruje da je svatko od nas pozvan donositi plod i radost Kraljevstva Božjega“, istaknuo je rektor na početku propovijedi. „Krštenjem, mi smo postali dio Božjeg naroda te Bog očekuje da budemo navjestitelji njegove Radosne vijesti. Pozvani smo da budemo Kristonosci, znak Isusa Krista u našoj svakodnevnici. Pozvani smo da vršimo Kristovu svećeničku službu“, dodao je.

Ponajprije, nastavio je rektor, je proročka služba. Životom trebamo svjedočiti i molitvom sebe prinosimo Gospodinu. Mi smo kao Božji narod pozvani po Kristovoj službi vršiti kraljevsku službu na način da obnovimo u sebi služenje Bogu. Biti u kraljevskoj službi je oslobađati ropstva, osobito ovisnosti i grijeha, istaknuo je rektor. Sva ova obilježja Kristova čine nas slobodnim. To je srž Radosne vijesti – sloboda djece Božje. Bog poštuje našu slobodu. Zato je slika vinograda, dodao je rektor, vrlo draga Svetom pismu.

Vinograd je zahtijevan za donošenje plodova. U govoru o vinogradu vidi se ukor Božji prema Izraelcima. Umjesto grožđa, rađa se vinjaga. Zašto su neki plodovi našega života vinjaga? Mi smo ranjeni grijehom i zato ponekad rađamo vinjagu. Ono što pomaže jest da rađamo prave plodove jedino s Bogom i jedino s njime ih možemo donijeti. Krist je trs, a mi loze. Kako bismo donosili plodove, trebamo biti trajno navezani na Krista. Mi na taj način obnavljamo život za življenje u Kraljevstvu Nebeskom. Bog računa na nas. Neka ova euharistija bude znak naše zahvale, zaključio je rektor.

Na kraju euharistijskog slavlja bogoslovi pete godine Antonio Kljajić i Kristijan Kolonić svjedočili su o svojem pozivu na svećenički život te pozvali na neprestanu molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja. Euharistijsko slavlje animirao je pjevanjem zbor bogoslova pod ravnanjem maestra Dražena Kurilovčana.

Nakon mise, bogoslovi su se okupili na ručku u pastoralnom centru Nazaret, a pohod je zaključen listopadskom pobožnošću u župnoj crkvi, izvijestili su iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.