Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. pape Ivana Pavla II. u Jelkovcu proslavila blagdan svoga zaštitnika

Zagreb (IKA)

S obzirom da od osnivanja župe, prije desetak godina, vjernici Jelkovca još nemaju svoju župnu crkvu, misa je 22. listopada slavljena na prostoru ispred osnovne škole.

Uz župnika Josipa Horvata, slavlje je predvodio fra Rozo Brkić, župnik u župi Predragocjene Krvi Kristove u Kozari Boku.

Fra Rozo i sv. Ivan Pavao II. / foto: Hrvoje Josip Bišćan

U homiliji je naglasio bogatstvo baštine Ivana Pavla II. za Crkvu, ali i svijet, s obzirom da je svetac toliko toga učinio i napisao te ostavio našoj generaciji. “Sveci su zagovornici, i možemo im se i trebamo moliti, ali zaboravljamo da su sveci i uzori koje treba nasljedovati. Istina, i oni su se borili sa svim svojim manama, padovima, grijesima i mukama, ali su sačuvali svoju dušu i savjest”, podsjetio je propovjednik i nastavio:

Kip sv. Ivana Pavla II. na misnome slavlju / foto: Hrvoje Josip Bišćan

“Ivan Pavao II. je čitavim svojim bićem živio za druge. Sva ta njegova putovanja govore o njegovoj želji koju je izrazio na svojoj prvoj papinskoj misi 1978., kada je rekao: ‘Želja mi je doći u svaki dom, susresti se sa svima, osobito onima koji mole i trpe, sa onima koji ne idu u crkvu. Želja mi je sa svima se susresti.’ I gotovo da nema zakutka na Zemlji do kojega nije došao.”

Župljani poštuju epidemiološke mjere / foto: Hrvoje Josip Bišćan

Fra Rozo je više puta naglasio da nas je sv. Ivan Pavao II. naučio da ni čovjeka, ni kršćanina, nema bez molitve. “Nama, kršćanima, okrenutima u molitvi k Isusu, jedini je cilj molitve da budeš više čovjek, jer Bogu ne treba naša molitva. Papa nas je poučio upravo tome – molim da bih bio bliže ljudima.”

Vjernici na misnome slavlju / foto: Hrvoje Josip Bišćan

Ovaj papa je velik baš zato što nije uvjeravao, nego je uvjerljivo govorio i živio, i zato što je govorio o Bogu koji sve ljubi, ali je sam papa prvi išao ljubiti na Isusov način, ne osuđujući nikoga.

Vlč. Josip Horvat u izjavi za HKR podsjetio je da je župa u Jelkovcu osnovana prije deset godina i da župna zajednica zaista pokazuje svoju živost, s obzirom da se u prostoru atomskog skloništa redovito slave misna slavlja, održava vjeronauk, dijele svi sakramenti te da misna slavlja prate tri zbora – dječji, mladih i mješoviti.

Crkveni prostor u atomskom skloništu / foto: Hrvoje Josip Bišćan

U župi se okuplja i više zajednicâ, primjerice Schönstattska, muška molitvena ili Molitvena zajednica Ivana Pavla II., a aktivan je i župni Caritas. Župnik Horvat dodaje da su se u tom prostoru snašli, čak ga i zavoljeli, ali da bi ipak voljeli imati i župnu crkvu čiji početak gradnje strpljivo iščekuju.

Mjesto za zbor / foto: Hrvoje Josip Bišćan