Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova svećenika Zavoda sv. Jeronima i Te Deum na kraju akademske godine 2018/2019

Vatikan (IKA)

U subotu 18. svibnja 2019. godine, u Duhovnom centru Rimskog vikarijata Pastor Bonus, održana je redovita mjesečna duhovna obnova svećenika studenata Papinskog Hrvatskog zavoda Sv. Jeronima i Te Deum povodom završetka akademske godine 2018/2019.

Duhovnu obnovu predvodio je duhovnik Zavoda pater Mihály Szentmártoni, DI, koji je održao razmatranje pod naslovom Izvori zadovoljstva u svećeničkom životu. Na početku je na poseban način naglasio iskušenja i teškoće stanja koje se krije pod nazivom „biti zadovoljan svećenik”. Problematici je pristupio sa psihološkog, teološkog i duhovnoga aspekta. Govoreći o psihološkim uvjetima zadovoljstva duhovnik je naglasio tri važne karakteristike: zadovoljstvo je plod potpunog predanja onome što čovjek radi, plod nutarnjeg poistovjećivanja s ulogom i plod ozbiljnog stava prema životu i prema radu. Osvjetljujući zadovoljstvo u svećeničkom životu sa teološkog aspekta naglasio je da je zadovoljstvo plod umjerenosti, plod zahvale za dobre ljude i plod spoznaje da u našim mukama nikad nismo sami, nego u nama uvijek djeluje milost. Duhovni uvjeti zadovoljstva posebno su važni u svećeničkom životu. Prikazujući istraživanja psihologa na tu temu, duhovnik je istaknuo da se slika svećenika danas bitno promijenila nakon svega što se događalo posljednjih godina u Crkvi. Razmatranje je zaključio sljedećim mislima:

Svećenički se poziv temelji na nadnaravnoj stvarnosti: ne može se protumačiti isključivo psihološkim ili sociološkim kriterijima. Uvijek moramo uzeti u obzir milosnu dimenziju. Svećenički poziv je uvijek tajna ne samo za ljude nego i za samog svećenika. Vlastito zvanje se ne može protumačiti samo razumski, nego srcem. Takav pristup pretpostavlja i zahtijeva poklonstveni stav: da se sam svećenik zna čuditi i diviti svom zvanju. Stoga nikakva samo ovozemaljska radost može garantirati zadovoljstvo u svećeničkom životu”.

Nakon duhovnoga nagovora i prigode za ispovijed, u kapelici duhovnoga centra svetu je misu predslavio rektor Zavoda don Bože Radoš, a prigodnu propovijed na temu zahvalnosti uputio je pater Szentmártoni. Na koncu svete mise rektor Radoš u svome je govoru napravio presjek života u Zavodu. Napomenuo je da ove godine Zavod napuštaju i odlaze na druge službe Petar Popović, svećenik Porečke i Pulske biskupije, i Krunoslav Siroglavić, svećenik Požeške biskupije te da će u Zavod doći nova dva svećenika studenta. Nadalje rektor je zahvalio svima koji kroz svoje službe olakšavaju i pomažu funkcioniranju Zavoda, od časnih sestara do djelatnika. Svim svećenicima studentima zaželio je uspješno i plodonosno ispitno razdoblje.

Ključne riječi:
Zavod sv. Jeronima