Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Male Terezije u Karmelu u Mariji Bistrici

Marija Bistrica (IKA)

Blagdan sv. Male Terezije proslavljen je 1. listopada u Bistričkom Karmelu euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Diego Deklić, OFM, gvardijan franjevačkog samostana na Košljunu.

U koncelebraciji su mu se pridružili i bistrički župnik, ujedno i rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević, fra Drago Brezovec, OFMcap te o. Swen Beckedahl, OSB.

U propovijedi se fra Diego osvrnuo na Mali put sv. Terezije od Djeteta Isusa: „ I danas je njeno poslanje otkrivati dušama ono što je ona sama otkrila i živjela: put malenosti, potpunog pouzdanja u Boga i ljubavi prema  njemu. Postoje mnogi putevi do Boga i mnogi putevi do Neba, a ovaj je najkraći i najjednostavniji.“ Potaknuvši prisutne vjernike da ih na tom putu ne obeshrabruju vlastite slabosti kao što nisu obeshrabrivale niti Malu Tereziju, fra Diego je naglasio drugu važnu značajku Terezijine duhovnosti, duhovno siromaštvo. Nedostatak vlastite sposobnosti i snage u postizanju svetosti ona nije shvatila kao zapreku već upravo put koji je vodi Bogu, a taj isti put pokazuje i nama danas. Na završetku propovijedi ohrabrio je prisutne da žive okolnosti svoga života iz dana u dan kao priliku za rast u ljubavi, slijedeći Malu Tereziju kao učiteljicu.

Na kraju misnog slavlja uslijedilo je tradicionalni blagoslov ruža u čast sv. Male Terezije, a potom su vjernici imali priliku za čašćenje svetičinih relikvija.

Proslavi blagdana sv. Terezije od Djeteta Isusa prethodila je trodnevna priprava koju je predvodio vlč. Antun Motočić.