Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Budući diplomati Svete Stolice provodit će godinu dana u misijama

Vatikan (IKA)

Papa Franjo poslao je pismo novom predsjedniku Papinske crkvene akademije američkom nadbiskupu Josephu Marinu, u kojemu traži da budući diplomati trebaju prije ulaska u diplomatsku službu Svete Stolice barem godinu dana boraviti u misionarskom radu izvan svoje biskupije, javlja u ponedjeljak 17. veljače Vatican News.

Papa Franjo i predsjednik Papinske crkvene akademije Joseph Marino (FOTO: Vatican media)

U pismu nadbiskupu Marinu, koji poučava buduće diplomate Svete Stolice, Papa od njega traži dodatak kurikulumu te da, osim čvrste svećeničke i pastoralne formacijem kao i one diplomatske kojoj ih uči Papinska crkvena akademija, novi apostolski nunciji trebaju proći i jednogodišnje iskustvo misionarskog posla izvan matične biskupije kako bi postali još bolji predstavnici Svete Stolice u svijetu i bili spremni za sve veće izazove Crkve u svijetu.

“Uvjeren sam da će takvo iskustvo biti korisno za sve buduće izaslanike Svete Stolice u svijetu”, kazao je papa Franjo.

Papa je potom podsjetio na svoj govor iz lipnja 2015. adresiran Papinskoj crkvenoj akademiji. “Poslanje na koje ćete jednoga dana biti pozvani odvest će vas u sve krajeve svijeta. U Europu kojoj je potrebno da se probudi; u Afriku, žednu pomirenja; u Latinsku Ameriku, gladnu hrane i duhovnoga života; u Sjevernu Ameriku, koja želi otkriti korijene identiteta koji ne polazi od isključivanja; u Aziju i Oceaniju, koje izaziva sposobnost za dijalog s mnogobrojnim kulturama njihovih predaka”, navodi Papa.

Sveti Otac je promjenu u školovanju budućih diplomata Svete Stolice najavio i u svome nedavnom govoru na Sinodi o Amazoniji, a sada je to postala stvarnost. Ova Papina odluka primjenjivat će se već od akademske godine 2020. / 2021., odnosno već na sljedećem naraštaju studenata Papinske crkvene akademije u kojoj svećenici-studenti uče teme i vještine važne za diplomatski rad: učenje stranih jezika, međunarodnu diplomaciju, povijest diplomacije i sl.

“Siguran sam da će, nakon što se nadvlada početna zabrinutost, koja bi se mogla pojaviti pred tim novim načinom formacije budućih diplomata Svete Stolice, misijsko iskustvo koje se želi promicati biti korisno, ne samo mladim studentima, nego i pojedinačnim Crkvama s kojima će oni surađivati i da će, nadam se, u drugim svećenicima opće Crkve pobuditi želju da se stave na raspolaganje za jedno razdoblje misionarskoga služenja izvan vlastite biskupije”, istaknuo je na kraju papa Franjo.

Papinska crkvena akademija obrazovna je ustanova u Rimu namijenjena za sve svećenike diljem svijeta koji žele biti dio diplomatske službe Svete Stolice, a osnovana je 1701. godine za pontifikata pape Klementa XI. (1700. – 1721.), te se smatra najstarijom diplomatskom školom u svijetu.