Budi dio naše mreže
Izbornik

Benedikt XVI. preko videoprijenosa pratio ukop brata Georga i uputio prigodnu poruku

Regensburg (IKA)

Papa emeritus Benedikt XVI. pratio je preko videoprijenosa sprovodne obrede za svoga pokojnog brata Georga, koji je preminuo 1. srpnja u Regensburgu u Njemačkoj, u dobi od 96 godina, prenijela je Nedjelja.

Tu je vijest s medijima, kako prenosi talijanski Avvenire, podijelio lokalni biskup, mons. Rudolf Voderholzer, napominjući kako je sudjelovanje u pogrebnim obredima za brata Pape emeritusa bilo ograničeno zbog pandemije koronavirusa.

Benedikt XVI. je uputio i prigodnu poruku koju je na sprovodu pročitao njegov tajnik mons. Georg Gänswein. „U ovom času posljednjeg pozdrava mojem bratu, ja sam s vama“, poručio je na početku poruke. Prisjećajući se svoga brata istaknuo je kako je njegov svećenički poziv uvijek pratio i glazbeni. Prisjetio se i društvenosti i duhovitosti svoga brata, svećenika i glazbenika koji je više od 20 bio gotovo potpuno slijep.

Iznad svega, kako je u poruci objasnio Benedikt, Georg je bio Božji čovjek koji je u središtu svog života imao vrednote poput razboritosti i poštenja. Također je napisao kako je 22. lipnja ujutro, prije povratka iz Njemačke u Vatikan, znao da će taj susret s bratom biti oproštaj. „Ali obojica smo isto tako znali kako dobri Bog kraljuje na drugom svijetu te će nam darovati novo zajedništvo.“ Papa emeritus je na kraju zahvalio svojem bratu na svemu što je učinio i pretrpio kao i za sve što je njemu darovao, izvijestio je Vatican News.

Posljednjih dana lipnja, Benedikt XVI. napustio je Vatikan prvi put nakon povlačenja sa službe rimskog biskupa te je otišao u iznenadni posjet rođenom bratu svećeniku Georgu koji je bio u bolnici teško bolestan. Ubrzo nakon njegova povratka u Rim, mons. Georg Rartzinger, dugogodišnji voditelj dječjeg zbora u Regensburgu, je preminuo.