Istina je prava novost.

Vinkovci: Svečana misa na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u srijedu 5. kolovoza u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, svečano misno slavlje predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić.

Koncelebrirali su župnik župe Sv. Antuna Padovanskoga u Gornjoj Bučici, Sisačka biskupija Vedran Pejak Pašić i domaći župni vikar Patrik Križanac. Na misi su, među ostalim bili: saborski zastupnik dr. Mladen Karlić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenik vinkovačkoga gradonačelnika Gabrijel Šokičić, predstavnici Hrvatske vojske, hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga, branitelji i roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.


Na početku misnoga slavlja župnik Pranjić je rekao kako je 5. kolovoza dan velike pobjede. „U povijesti svakoga naroda postoje određeni datumi i događaji koji se ne smiju nikada zaboraviti, i koji se uvijek slave. Tako je i ovo jedan od najslavnijih dana u povijesti hrvatskoga naroda, kada su hrvatske oružane i redarstvene snage, slomile kičmu zloglasnoj, zločinačkoj JNA, i njezinim paravojnim postrojbama, četnicima. Bila je to jedna operacija kojoj su se čudili mnogi strani diplomati, kojom je brzinom išla pod mudrim vodstvom predsjednika Tuđmana, Vlade, našega generalštaba, policije, i svih onih koji su sudjelovali u oslobođenju tako velikoga teritorija veličine Crne Gore. Nažalost, mnogi su naši gardisti i policajci poginuli, posebno u borbama oko Ljubova. Vi, koji ste bili tamo, znate gdje je bilo, i kako je Ljubovo bilo učvršćeno, i kako je pristup bio jako težak. Tamo su položili svoje živote, kako bismo mi danas slavili 25. obljetnicu ove velike i slavne pobjede, najveće pobjede Hrvatske vojske u povijesti hrvatskoga naroda“, rekao je mons. Pranjić.

Pozvao je na zahvalnost Bogu i Majci Božjoj, „i na poseban način hrvatskim braniteljima i onima koji su vodili ovu akciju tako mudro i smišljeno, i za kratko vrijeme uspjeli osloboditi toliki dio naše raskomadane Zemlje. Time su slomili za vijeke vjekova ideju o tzv. Velikoj Srbiji, koja je krenula još od Garašanina, preko Srpske akademije nauka i umetnosti, do Miloševića, Plavšićke, i ostalih, koji su htjeli stvoriti Veliku Srbiju. Sada imamo svoju državu, i to stabilnu državu. To se osjeća i ovih dana, i nakon izbora, i svega što se događalo. Još samo da se riješimo koronavirusa, onda će biti u potpunosti sve u redu“.

Mons. Panjić je također rekao: „Sjetimo se danas posebno u svojim molitvama mladih ljudi koji su na današnji dan, kada je već Oluja bila u punom tijeku, ginuli i davali svoje živote za sve nas kako bismo mi danas ovdje bili slobodni, i kako bismo živjeli u slobodi. Hrvati su oduvijek željeli mati svoju državu. Državnost smo imali iz daleke prošlosti, a ostvarila se u pravom smislu upravo nakon veličanstvene pobjede hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga u vojnoj operaciji ‘Oluja’. Božjoj dobroti i Njegovu milosrđu preporučamo sve poginule, ubijene, nestale, roditelje koji za njima žale. Budimo ponosni na svoju vojsku, policiju, koja je bila toliko hrabra i odvažna, koja je snažno i hrabro branila i obranila, i konačno natjerala da na haubi jednoga auta neprijatelj potpiše kapitulaciju njihova korpusa i preda hrvatskim oružanim i redarstvenim snagama.“

Nakon popričesne molitve otpjevana je hrvatska himna Lijepa naša, a prije završnoga blagoslova župnik je pročitao pjesmu „Pismo žene bez adrese“.