Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena zvona za staru crkvu u Privlaci

Privlaka (IKA)

Tri nova zvona, koja su postavljena na zvonik stare crkve Sv. Martina biskupa u Privlaci, blagoslovio je u četvrtak, 13. kolovoza đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, uz nazočnost domaćeg župnika Mirka Rendulića, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata mr. Drage Markovića te okupljenog puka.

Stara crkva Sv. Martina sagrađena je 1782. godine. Posljednjih je petnaestak godina u obnovi, a od 2019. u njoj se slave mise. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća s nje su uklonjena zvona, koja su bila izlivena u različitim ljevaonicama i zato tonski neusklađena te su prebačena na zvonik nove istoimene crkve Sv. Martina biskupa u Privlaci.

Od tri novo izlivena zvona, ono najveće posvećeno je svetom Josipu. Zvono srednje veličine posvećeno je svetom Mateju, apostolu i evanđelistu, dok je malo zvono posvećeno blaženom Alojziju Stepincu. Sva su tri zvona izlivena u ljevaonici Grassmayr u Innsbrucku te su potom tonski usklađena, a postavila ih je tvrtka Elektro-Bosilj iz Novog Marofa.

Na početku obraćanja okupljenom mnoštvu, pomoćni biskup Ćurić zahvalio je svima koji su omogućili realizaciju kupovanja i postavljanja novih zvona na zvonik stare crkve u Privlaci. Nakon odlomka evanđelja, mons. Ćurić istaknuo je riječi proroka Izaije: „Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, nosi sreću, i spasenje naviješta govoreći Sionu: ‘Bog tvoj kraljuje!’“ i ustvrdio kako zvonjava zvona budi radost kod kršćana. Ona na simbolički način prikazuju uzdizanje naših molitava Gospodinu, ali i pozivaju kršćane na molitvu i slavljenje bogoslužnih čina. Biskup Ćurić osobit naglasak stavio je na okupljanje, jer zvona kršćansku zajednicu potiču na okupljanje kako bi zahvaljivala Bogu. Na kraju, biskup Ćurić izrazio je nadu da će ukupno šest zvona, koliko ih je sada u Privlaci, odzvanjati i tako pozivati ljude na okupljanje kako bi molitvom i bogoslužnim činima zahvaljivali Bogu.

Prije završnog blagoslova, okupljenima se obratio domaći župnik Rendulić koji je zahvalio mons. Ćuriću što je blagoslovio zvona, kao i svima koji su sudjelovali u prikupljanju sredstava ili postavljanju zvona, svima okupljenima, a posebice je zahvalio na potpori koju je uživao od župljana u nabavi i postavljanju zvona.

Svoju zahvalnost, prije svega Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, župniku Renduliću i župljanima, uputio je i načelnik Općine Privlaka Darko Galić. Pridržavajući se epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije COVID-19, na blagoslovu su bile i redovnice Družbe Milosrdnih sestara Svetoga Križa, župni zbor, ministranti te brojne Privlačanke i Privlačani.