Istina je prava novost.

Poruka čileanskih biskupa uoči referenduma o Ustavu

Uoči referenduma o prijedlogu za izradu novog političkog Ustava 25. listopada Stalno vijeće Čileanske biskupske konferencije pozvalo je građane da se pravilno informiraju za tu važnu odluku za demokratski život zemlje, da odluče po savjesti u potrazi za najvećim dobrom za društvo i da glasanju pristupe s povjerenjem, prenosi Vatican News.

Poštovanje života i dostojanstva svake osobe, promicanje pravde i solidarnosti kako bismo prevladali društveno-gospodarske i kulturne razlike, zaštita najugroženijih skupina, među ostalim, nezamjenjive su vrijednosti u životu naroda. Zbog toga ne možemo biti ravnodušni prema obavljanju građanske dužnosti na koju smo pozvani, napomenuli su biskupi. Podsjetivši na važnost političkog Ustava države za društvo i život stanovnika zemlje, Čileanska BK ponovila je da je sudjelovanje u izbornim odlukama odgovornost koju moraju preuzeti svi.

Biskupi su spomenuli nedavnu poruku enciklike pape Franje „Fratelli tutti“ kako bi istaknuli vrijednost politike u društvenom napretku. Politika se ne može odreći cilja da osigura da organizacija društva svakoj osobi omogući neki način na koji će svojim vještinama i naporima dati svoj prinos. U tom duhu Sveti Otac nas podsjeća da osim pojedinačne pomoći koju osoba može ponuditi nekome kome je potrebna, kada smo ujedinjeni u stvaranju društvenih procesa bratstva i pravde za sve, dolazi do stvaranja šireg milosrđa, političkog milosrđa.

Društveni sukobi su od listopada 2019. godine preplavili ulice Čilea, a otuda i apel biskupa građanima i Vladi da ovih tjedana prevlada zdrav razum i građanska odgovornost u korist društvenog mira koji je plod pravde. Biskupi su završili svoju poruku pozivom vjernicima na aktivnu molitvu kako bi se referendum održao u duhu povjerenja i sigurnosti te da potrebe onih koji najviše trpe budu u središtu odluka koje treba donijeti.