Istina je prava novost.

Indijski biskupi podržali prosvjede zemljoradnika

Katolički biskupi u indijskoj saveznoj državi Kerala podržali su prosvjede zemljoradnika u glavnom gradu New Delhiju, prenosi Vatican News.

Nakon plenarnog zasjedanja Biskupske konferencije te države na jugozapadu zemlje kardinal George Alencherry istaknuo je da su milijuni zemljoradnika zbog novih zakona zabrinuti za svoju budućnost.

Zemljoradnici iz cijele Indije, prije svega iz saveznih država Punjab i Haryana, od kraja studenoga blokadama u glavnome gradu traže povlačenje tri zakona koji propisuju da zemljoradnici svoje proizvode trebaju ponuditi kupcima a da  Vlada nije utvrdila minimalnu cijenu za pojedine proizvode.

Biskupi smatraju da Vlada hinduističke nacionalističke Narodne stranke Indije (BJP) treba izaći u susret zemljoradnicima i Indiju učiniti zemljom koja podupire poljoprivredu. Upozoravaju da će pripuštanjem „big businessa“ propasti 86 posto malih i srednjih tvrtki.

Egzistencija oko 70 posto Indijaca ovisi o zemljoradnji, stoga se Vlada treba brinuti za dobro zemljoradnika, poručuju indijski biskupi.