Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za pomorce i putnike

Šibenik (IKA)

Blagdan svetog Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i putnika, proslavljen je u nedjelju 6. prosinca u crkvi Svetog Nikole na šibenskoj rivi.

Svečano misno slavlje za pomorce i putnike predvodio je župnik katedrale Svetog Jakova don Krešimir Mateša. Okupljenim vjernicima preporučio je molitvu svetom Nikoli. Naglasio je kako je on primjer i uzor vrijedan nasljedovanja te moćan nebeski zagovornik.

Crkva Sv. Nikole u Šibeniku, koja je pripadala bratovštini pomoraca i brodograditelja, izgrađena je u 17. stoljeću u baroknom stilu. Smještena je na obali južno od katedrale Sv. Jakova, u blizini mjesta gdje se nekada nalazilo staro šibensko brodogradilište. Interesantno pročelje završava lijepim baroknim zvonikom „na preslicu“, podignutim 1672.g. Unutrašnjost je uređena u dorskom stilu, jednostavnog i skromnog izgleda. Crkvu odlikuje zanimljiv drveni kasetirani strop oslikan u 18. stoljeću. Radi se o tridesetak slika, rađenih u tehnici ulja na platnu,s figurama svetaca i portretima donatora u starim pučkim nošnjama. Natpisi, kao i grbovi pojedinih šibenskih obitelji, otkrivaju njihova imena. U crkvi su izloženi modeli starih jedrenjaka koji su postavljeni kao zavjetni darovi.