Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Mons. Uzinić čestitao Međunarodni dan ljudskog bratstva

Dubrovnik (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić uputio je u četvrtak 4. veljače iz Dubrovnika videoporuku povodom prvog Međunarodnog dana ljudskog bratstva. Čestitku prenosimo u cijelosti.

„Dragi prijatelji,

ponovno se javljam iz klaustra franjevačkog samostana, vezano uz sličnu temu, a ta tema je ljudsko bratstvo.

Neki događaji našeg vremena vrlo brzo postaju povijesni. Tako je i događaj potpisivanja deklaracije o sveopćem bratstvu koju su papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb potpisali u Abu Dhabiju prije dvije godine.

To je pokrenulo i druge. Plod toga je enciklika pape Franje Fratelli tutti, ali i proglašenje današnjeg dana od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Međunarodnim danom ljudskog bratstva.

Koristim ovu priliku da bih progovorio o toj temi, da bih svima čestitao ovaj dan, ali i da bi nas sve potaknuo da se više prepoznajemo kao braća i sestre.

Nedavno smo imali Tjedan molitve za jedinstvo kršćana i razmišljali smo o ekumenizmu. Ovaj dan nam je prilika da možda još više razmišljamo i o međureligijskom dijalogu. Uz to zajedničko zalaganje za dijalog pokušajmo se više zalagati i za prepoznavanje jedni drugih kao braće i sestara.

To ne znači da razlike koje među nama postoje i koje su legitimne neće ostati i dalje, ali ono što svi zajednički moramo pokušati učiniti jest da jedni u drugim prepoznamo isto ljudsko dostojanstvo i da se onda u duhu tog istog ljudskog dostojanstva zalažemo za dobrobit svakog čovjeka. Jer kad je u pitanju čovjek i njegovo dostojanstvo onda nisu dozvoljene nikakve razlike.

U duhu tih želja svima čestitam ovaj prvi Međunarodni dan ljudskog bratstva! Želim da nam ovaj dan doista bude poticaj da se međusobno prepoznamo kao braća i sestre i da u duhu tog međusobnog prepoznavanja budemo braća i sestre, ali i dozvolimo drugima da nam budu braća i sestre.“