Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s poljskim filozofom i eurozastupnikom Ryszardom Legutkom

Zagreb (IKA)

Poljski filozof i zastupnik u Europskome parlamentu Ryzsard Legutko za novi Glas Koncila govori o stanju Europske unije, njezinoj budućnosti, ali i o dubokoj duhovnoj i kulturnoj krizi Zapada.

Središnja poruka razgovora je da savez liberalizma i neomarksizma posebno je nasilan prema obitelji i vjeri. »Kada čujem retoriku današnjih protukršćanskih križara u svojoj Poljskoj, koju se smatra najkatoličkijom zemljom svijeta, zgrožen sam. Tako agresivan i prostački jezik protiv vjere nisam čuo nikada u životu, čak ni u vrijeme komunističkoga režima«, kazao je među ostalim profesor Legutko.

»Sada je jasno da, kada god susretnemo neko tijelo ili organizaciju koja u svom nazivu ima riječi kao što su pluralizam, otvorenost, različitost, od njih valja bježati glavom bez obzira jer nameću cenzuru, traže potencijalne disidente i ubijaju svaki oblik slobodnoga mišljenja«, poručio je u razgovoru.

Legutko je dugogodišnji profesor na Jagielonskom sveučilištu u Krakovu, autor desetak knjiga koje su prevedene na mnoge jezike. Među njima je jedna, u nakladi »Verbuma« 2019. godine, prevedena na hrvatski, a to je »Demon u demokraciji«, gdje analizira zabrinjavajuće sličnosti između liberalne demokracije i komunizma. Legutkova stajališta o Europskoj uniji, duhu i kulturi modernoga Zapada, koja je spremno podijelio s čitateljima Glasa Koncila, ne žele čuti samo poljske novine i televizije, nego i neki najugledniji svjetski mediji kao što su američki »Wall Street Journal« ili francuski »Le Figaro«.

 

Ključne riječi:
Glas Koncila Ryzsard Legutko