Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić blagoslovio nove prostore Laudato televizije

Zagreb (IKA)

Laudato TV ima novu zagrebačku središnjicu na području Gračana. Nove prostore "obiteljske televizije" blagoslovio je 19. svibnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a prigodnu je riječ uputio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

U novim prostorima Laudato televizije, u sklopu kojeg se nalaze dva televizijska studija, prostorije redakcije, režije, montaže, snimanja i kapelica, najprije se obratila glavna urednica i direktorica Ksenija Abramović koja je istaknula kako je velika milost i Božji dar što šest godina nakon osnutka mogu nastaviti biti u medijskoj službi evangelizacije u prostorima koji odgovaraju profesionalnim zahtjevima.

“Prvi signal naše Laudato televizije smo odaslali na Božić 2015., a sada se nalazimo ovdje u prostorima LTV-a koji se blagoslivljaju uoči blagdana Duhova. S radom smo počeli na rođendan našeg Gospodina, Isusa Krista, a novu etapu našeg poslanja nastavljamo s blagoslovom uzoritog kardinala Bozanića i u prisutnosti apostolskog nuncija Lingue ususret rođendanu Crkve. Nije li to lijepa i znakovita pratnja Božje providnosti koje zaokružuje naše stvaralaštvo, upućujući nas u duh jedinstva triju božanskih osoba”, poručila je.

Glavna urednica i direktorica Laudato televizije Ksenija Abramović

Značajno mjesto u novim prostorima zauzima kapelica Ivana Pavla II. Moći sv. Ivana Pavla II., zaštitnika obitelji, ugrađene su u oltar, kao i one sv. Maksimilijana Kolbea, “apostola medijske evangelizacije”. Uz to se u kapeli nalazi kip Gospe Fatimske koju je darovala jedna obitelj, a sve je u kapeli – od tabernakula, oltara do vitraja je ručni rad hrvatskih umjetnika. Osvrt na umjetnička djela u kapelici i diljem Laudatovih prostora dao je likovni kritičar Milan Bešlić. “Gotovo je nemoguće čitati povijest europske kulture bez naše Crkve i bez likovne umjetnosti. Zbirka suvremene hrvatske umjetnosti u galeriji Laudato zapravo baštini veliku tradiciju, želi sudjelovati u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti”.

Nova kapela Ivana Pavla II. u prostorijama Laudato televizije

Prigodnu riječ je uputio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, koji je Laudato televiziji darovao relikvije bl. Jakova Alberionea iz svog rodnog Pijemontea. Prisjećajući se života blaženika, nuncij Lingua je spomenuo kako je bl. Jakov bio daroviti komunikator te je osnivač udruge sv. Pavla, nakladničke kuće San Paolo i brojnih kongregacija i zavoda koji čine paulinsku obitelj. “Siguran sam da bi danas u gospođi Kseniji Abramović pronašao iznimnu saveznicu. Vrlo je znakovito to što danas uz televizijske studije blagoslivljamo i kapelu jer će upravo iz tog svetohraništa proizaći najbolja nadahnuća”. Nadodao je i neka ih ne obuzme mentalitet ovoga svijeta. “Nemojte se obeshrabriti i zabrinjavati ako drugi imaju više sredstva od vas. Ako raspolažu s puno više novca. Bez obzira na to koliko sz vaši tehničari, izvjestitelji, urednici, redatelji i umjetnički direktori te razni drugi stručnjaci dobri i kvalitetni, znajte da će biti teško pobijediti konkurenciju. Važno je da vas ne obuzme mentalitet ovoga svijeta. Ne pokušavajte se svidjeti ljudima, već Bogu. Marljivo radite i usavršavajte se sve više u svojoj struci. Ali budite mirni. Iza kulisa ćete imati najboljeg tehničara, najsposobnijeg redatelja, najtalentiranijeg voditelja i najinformiranijeg novinara. Iza kulisa, u svetohraništu, s vama i za vas će raditi onaj koji je Istina, Riječ, Svijetlo svijeta”.

Nuncij Lingua darovao relikvija bl. Jakova Alberionea

Prije samog blagoslova kapelice Ivana Pavla II. i ostalih prostorija, kardinal Josip Bozanić je naglasio važnost rada Laudato televizije. “Mi ljudimo možemo samo biti instrumenti providnosti ako se otvorimo Bogu i nadahnuću Duha Svetoga. Braćo i sestre, nije li sam Bog pripremao Laudato TV za vremena pandemije i post-potresno razdoblje? Koliki su samo gledajući i slušajući Laudato TV našli utjehu, ohrabrenje i snagu za novi početak ili nastavak. Mislim na obitelji, djecu i mlade, starije i bolesnike. Na tolike koji su se našli u raznim nevoljama. Ovaj televizijski program mnogi su prepoznali kao alternativu drugim našim programima. I zato je koristan, potreban i prihvaćen u hrvatskom društvu”.

Kardinal Bozanić blagoslovio nove prostore Laudato televizije/FOTO: Laudato televizija

Kardinal Bozanić je zatim uveo prisutne u molitvu te u Službu riječi, nakon čega je uslijedio blagoslov kapelice i prostorija. U sklopu blagoslova prostora Laudato TV-a, uz kardinala Josipa Bozanića, nuncija Giorgia Lingue te direktorice Ksenije Abramović, nove su prostore obišli i vlč. Ivica Tolla, duhovnik Laudato TV-a; vlč. Piotr Wisniowski, direktor EWTN-a u Poljskoj te Iwo Bender, regionalni direktor EWTN-a za istočnu Europu.

Na koncu je pročitan Dekret kardinala Josipa Bozanića kojim dopušta da se kapelica u zgradi LTV-a koristi za služenje liturgijskog slavlja i da u svetohraništu kapelice može biti pohranjeno Presveto. Čitavi program je glazbeno popratila Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Direktorica i glavna urednica LTV-a Ksenija Abramović primila Dekret kardinala Josipa Bozanića kojim dopušta da se kapelica u zgradi LTV-a koristi za služenje liturgijskog slavlja i da u svetohraništu kapelice može biti pohranjeno Presveto.