Budi dio naše mreže
Izbornik

JRS Hrvatska: Molitva i konkretna pomoć kao odgovor na humanitarnu krizu

Kijev (IKA)

Isusovačka služba za izbjeglice Hrvatska aktivno pomaže u aktualnoj humanitarnoj krizi u Ukrajini, o čemu je u srijedu 2. ožujka izvijestio Vatican News.

„Dok slušamo vijesti o ratu i molimo za mir, kako nas poziva papa Franjo, vidimo kako veliki broj osoba bježi i napušta svoje domove. Šokantni događaji u Ukrajini posljednjih dana pokrenuli su još jednu humanitarnu krizu kojoj se još ne znaju pravi razmjeri. Već prvoga dana rata Isusovačkoj službi za izbjeglice javilo se nekoliko Ukrajinaca koji su se zatekli u Hrvatskoj i nisu se mogli vratiti u domovinu. Javila se i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Džamić, sa zamolbom da osiguramo smještaj za nekoliko izbjeglica. Bio je to jasan znak kako se uz molitvu za mir trebamo sustavno pripremati kako bi što brže i djelotvornije mogli odgovarati na buduće potrebe.

Preko društvenih mreža, te mreže prijatelja i volontera u JRS-u smo krenuli u organiziranje obitelji koje su spremne pružiti utočište izbjeglicama, te ih počeli povezivati s izbjeglim Ukrajincima. Mnogi su se velikodušno odazvali i stavili na raspolaganje.

Budući da se u sljedećim danima očekuje veći broj izbjeglica iz Ukrajine, Crveni križ je oformio koordinacijsko tijelo u kojem sudjelujemo i koje će osigurati da pomoć bude kvalitetno organizirana i djelotvorna. Premda se svi nadamo da će ova kriza što prije završiti, želimo biti spremni i učiniti sve u našoj moći kako bismo pomogli potrebitima. Na našim društvenim mrežama objavljivat ćemo pravodobne informacije o angažmanu volontera, prikupljanju humanitarne pomoći i drugim načinima na koji se naši građani mogu involvirati.

U međuvremenu, naši su regionalni uredi i dalje predani tekućim projektima i inicijativama kojima trebamo osigurati potrebni kontinuitet. U zajedništvu sa Svetim Ocem, a slomljena srca zbog onoga što se događa u Ukrajini, ne možemo zaboraviti ratove u drugim dijelovima svijeta poput Jemena, Sirije, Etiopije i ljude koje su ti ratovi doveli pred naš prag. Neka nam zato korizma koju smo započeli bude vrijeme promišljanja, solidarnosti i blizine brojnima koji više nemaju svoj dom ni sigurnost“, poručio je Tomislav Barun iz JRS-a.