Budi dio naše mreže
Izbornik

Preduskrsni susret generalne konzulice Zerec s patrijarhom Bartolomejem

Istanbul (IKA)

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu dr. sc. Ivana Zerec susrela se u subotu 2. travnja s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem u prostorijama Carigradskoga patrijarhata u Istanbulu.

Konzulica Zerec susrela se s patrijarhom Bartolomejem nakon što je krajem ožujka posjetio Poljsku te se susreo s raseljenim osobama iz Ukrajine i predstavnicima crkvenoga, društvenoga i političkoga života.

Hrvatska diplomatkinja Zerec njeguje odnose s patrijarhom i ističe rastuću važnost crkvene diplomacije u kontekstu globalizacije i procesa u kojima se današnje društvo nalazi. Patrijarh je na susretu prenio hrvatskome narodu blagoslov i tople želje povodom nadolazećeg Uskrsa.

Ekumenski patrijarh Bartolomej I. jedan je od brojnih vjerskih vođa koji je odmah po izbijanju rata u Ukrajini najjače osudio rusku invaziju. Istovremeno se okupljanjem sve većega broja pravoslavnih Crkava oko Carigradskoga patrijarha Bartolomeja jača i učvršćuje njegov položaj kao primus inter pares. O toj popularnost Bartolomeja koji kao ekumenski patrijarh nosi titulu duhovnoga vođe pravoslavnih kršćana, diplomatkinja dr. Zerec za IKA-u je rekla: „Njegov utjecaj raste iz dana u dan, isto kao i njegov utjecaj na pozicioniranje Istanbula kao važnoga duhovnog središta. To dokazuju i nedavni posjet grčkoga premijera Kyriakosa Mitsotakisa Istanbulu početkom ožujka i susret s patrijarhom, ali i patrijarhov odlazak u Poljsku i posjet ukrajinskim izbjeglicama na poziv poljskoga predsjednika Andrzeja Dude krajem prošloga mjeseca.“