Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan webinar „Kako prihvatiti partnera, bez da izgubimo sebe u tom odnosu"

Osijek (IKA)

Posljednji mrežni seminar prije ljetne pauze u okviru Obiteljskih četvrtaka održan je u četvrtak 30. lipnja u organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. te Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata.

Predavanje pod nazivom „Kako prihvatiti partnera, bez da izgubimo sebe u tom odnosu“ održala je Elizabeta Matuzović iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta iz Osijeka. Govorila je o temama koje su važne za funkcioniranje uravnoteženog odnosa s obzirom na različite potrebe.

Mnogi ljudi sa sobom nose teška iskustva i ponašanja iz prošlosti koja negativno utječu na njihov izbor partnera. Tako ne traže niti pronalaze partnera koji im odgovara, već onog s kojim se mogu nositi sa starim iskustvima. Rezultat toga je da su temelji odnosa narušeni već od samog početka, istaknula je predavačica. Naglasila je da bi osobe u jednom partnerskom odnosu trebale imati jasnu i sigurnu sliku o sebi, koja uključuje dovoljno jasno samopoštovanje. „Svako partnerstvo prije svega zrcali odnos prema samom sebi, stoga je i kvaliteta međuljudskih odnosa u rukama svakog pojedinca.“

Predavačica je istaknula da se „mnogi sukobi u partnerstvu događaju radi nedovoljne ravnoteže s obzirom na prikladnu potrebu za bliskošću i autonomijom. Svaka osoba unutar partnerstva ostaje osoba sa svojim interesima, potrebama i ritmovima. Stoga ukoliko je previše bliskosti odnos može postati previše skučen i pretvoriti se u nezdravu simbiozu, u kojem nestaje Ja i Ti, i gdje postoji samo jedno Mi.“

S druge strane, ako nema primjerenog uvažavanja zajedništva i predanosti, dolazi do emocionalnog zanemarivanja od strane jednog partnera, što vodi do osjećaja usamljenosti.

„Odnos sretnog para čini zdrava ravnoteža između ovisnosti i neovisnosti te prihvaćanje i poštivanje. Imati zajedničke ciljeve, rješavati nesuglasice, tražiti kompromise i podržavati se u problemima i projektima bitne su sastavnice jednog dobrog i uravnoteženog odnosa“, zaključila je Matuzović.

Novi ciklus Obiteljskih četvrtaka s novim temama započet će u rujnu.