Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica na 100. obljetnici Paneuropske unije u Berlinu

Berlin (IKA)

Proteklih nekoliko dana banjolučki je biskup Franjo Komarica, na poziv međunarodne Paneuropske unije, boravio u Berlinu na svečanostima obilježavanja 100. obljetnice Paneuropske unije (PEU). Svečanosti su se održavale u Veleposlanstvima Republike Hrvatske i Republike Češke.

Biskup je imao prigodu službeno se obratiti uzvanicima na svečanostima, a s mnogima i osobno razgovarati.

U svome izlaganju biskup je govorio o ulozi graditelja prošlosti i sadašnjosti prosperitetne, sigurne i mirene Europe među koma su bili mnogi Paneuropejci.

Posebno se osvrnuo na izuzetni višestruki doprinos katoličkih redovnika, porijeklom iz 16 europskih zemalja tijekom višedesetljetnog života i djelovanja u nekoć slavnoj trapističkoj opatiji Marija Zvijezda u Banjoj Luci. Govorio je i o sadašnjim naporima vodstva Banjolučke biskupije da se dragocjena duhovno-kulturno-prosvjetna i civilizacijska baština tih nekadašnjih graditelja napredne i humane europske civilizacije u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini, nakon skoro osam desetljeća dugog uništavanja i zanemarivanja od strane vlasti, opet osvježi i osuvremeni projektima prijeko potrebnim za mirnu i čovjeka dostojnu sadašnjost i budućnost građana Banje Luke i cijele BiH.

Biskupovo izlaganje i njegov apel za pomoć naišao je kod brojnih nazočnih članova PEU-a na zanimanje i na obećanje potpore, također i zbog činjenice da organizatori svečanosti nisu propustili istaknuti kako je i biskup Komarica jedan od nositelja najvećeg odličja PEU-a, koje mu je dodijeljeno prigodom obilježavanja 80-te obljetnice u Beču.

Za osobni susret s biskupom Komaricom pokazao je interes veći broj njemačkih političara, članova Njemačkog Parlamenta i Savezne Vlade. Tako je biskup imao dvanaest odvojenih radnih susreta. Na susretima ga je pratio netko od članova Kuratorija (Osnivačkog odbora) Europskog centra za mir i i suradnju Marija Zvijezda, najčešće Andreas Raab, tajnik Kuratorija, te Winfried Gburek. Susreli su se i dopredsjednikom Kuratorija, bivšim njemačkom saveznim predsjednikom dr. Christianom Wulffom.

U svim susretima i razgovorima je najviše bilo riječi o Europskom centru u Banjoj Luci i o biskupovim planovima glede njegove budućnosti i povezivanja sa sredinama iz država Europske unije. Svi su biskupovi sugovornici obećali pružiti pomoć u okviru svojih nadležnosti. Neki od njih su najavili i svoj dolazak u posjet biskupu i Mariji Zvijezda.

Cijelo vrijeme svoga višednevnog boravaka uz Berlinu biskup Komarica je bio gost nadbiskupa Nikole Eterovića, apostolskog nuncija u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Među ostalim, obojica su 7. studenoga sudjelovala na tribini „Budućnost Europe – Hrvatsko iskustvo u procesu europskih integracija iz perspektive Paneuropske unije“.