Budi dio naše mreže
Izbornik

Primanje kandidature i lektorata bogoslova Tošića u Rimu

Rim (IKA)

U predvečerje svetkovine Krista Kralja svega stvorenoga, 19. studenoga, u Papinskom zavodu Germanicum et Hungaricum u Rimu upriličeno je primanje kandidata za svete redove đakonata i prezbiterata. Kandidaturu je primio bogoslov Dubrovačke biskupije Mario Tošić, koji je tome rimskom zavodu povjeren na odgoj i obrazovanje na putu prema svećeništvu.

U ime Crkve Mariov prvi “Evo me!” primio je pomoćni biskup regensburški mons. Josef Graf. On je, nakon što je kandidat Tošić izrazio svoju spremnost na daljnju duševnu i duhovnu formaciju na putu prema oltaru te spremnost na vjerno služenje Bogu i njegovu narodu, izmolio nad kandidatom blagoslovnu molitvu.

U prigodnoj je propovijedi mons. Graf objasnio tri važna dijela toga čina. Prvotno se uvijek radi o Božjoj inicijativi – On je onaj koji prvi zove čovjeka. Drugo je odgovor kandidata na taj poziv, simbolično izražen riječima “Evo me!” Zaključno slijedi poslanje – Ad-missio – navještati radost Evanđelja svemu stvorenju.

Na samu svetkovinu Krista Kralja bogoslov Tošić primio je u slavlju mise i službu lektorata. Tim se činom još jednom naglašava neodvojivost kako svećeničke formacije, tako i samog svećeničkog života, od stalnog navještaja Božje riječi. Ipak, kako bi Riječ mogla biti navještena, nužno je da ona prvotno bude razmatrana. “Božja riječ i euharistija srž su svećeničkog života”, zaključio je mons. Graf.