Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vojnom ordinarijatu služena misa za preminulog papu emeritusa Benedikta XVI.

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predslavio je u četvrtak 5. siječnja u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru misu zadušnicu za preminulog papu emeritusa Benedikta XVI., izvijestio je Vojni ordinarijat Republike Hrvatske.

U suslavlju su bili generalni vikar don Marko Medo i biskupski vikar za policiju vlč. Frano Musić. Sudjelovali su djelatnici Vojnog ordinarijata. Vojni ordinarij u propovijedi je istaknuo da misu prikazuju za preminulog papu emeritusa s nakanom da mu Bog bude milosrdan i blag sudac te da ga primi u zajedništvo svetih u nebeskoj slavi. Predstavio je dio duhovne oporuke Benedikta XVI. koja je obznanjena javnosti nakon smrti pape emeritusa, a u kojoj zahvaljuje Bogu koji mu je dao život i bio mu suputnik i vodilja na životnome putu.

Biskup Bogdan predstavio je potom životni put Josepha Ratzingera od rođenja 16. travnja 1927. u bavarskom mjestu Marktl am Inn, mobilizacije u II. svjetskom ratu, potom studija teologije i svećeničkog ređenja, službe kapelana i vjeroučitelja u Munchenu, teološkog doktorata i službe sveučilišnog profesora, imenovanja za nadbiskupa Munchena 1977., a potom i kardinala, službe prefekta Kongregacije za nauk vjere od 1981. pa sve do izbora za papu 19. travnja 2005. godine. Papinsku službu Benedikt XVI. vršio je osam godina, do odreknuća 11. veljače 2013. godine.

Predstavivši ukratko životni put pape Benedikta XVI., biskup Bogdan propovijed je zaključio mislima iz njegove duhovne oporuke u kojoj papa emeritus ističe kako je tijekom 60 godina pratio put teologije, svjedočio dubokim promjenama u prirodnim znanostima i kako je vidio da „iz klupka pretpostavki izranja i uvijek se iznova pomalja razložnost vjere. Isus Krist je put, istina i život, a Crkva je, u svim svojim nedostacima, uistinu njegovo tijelo“, izvijestio je Vojni ordinarijat Republike Hrvatske.