Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić imenovao vikara u Sloveniji za raseljene vjernike iz Ukrajine

Ljubljana (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić, dekretom broj 59/2023, od 30. ožujka 2023., imenovao je svećenika o. Ivana Skalivyskog, župnika u Metlici i Radatovićima, biskupskim vikarom (sinđelom) za raseljene vjernike iz Ukrajine na području Republike Slovenije.

Pod jurisdikciju Križevačke eparhije, naime, pripadaju svi katolici bizantskog obreda na području Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U Sloveniji redovito djeluju tri grkokatoličke župe, u Metlici, Dragama i Ljubljani, a za grkokatolike Ukrajince koji su izbjegli iz Ukrajine uslijed rata, bogoslužje se povremeno služi u Celju, Mariboru, Novom Mestu i drugim gradovima.

U dekretu se navodi kako dvije godine o. Ivan Skalivskyi, kao svećenik Križevačke eparhije, služi s požrtvovnošću i ljubavlju povjerene mu vjernike, a zbog tragične situacije u ratom zahvaćenoj Ukrajini, s velikim se zalaganjem brinuo za raseljene Ukrajince koji su našli utočište u Sloveniji još od prvih dana rata.

Budući da je o. Ivan Ukrajinac, moći će se lakše i učinkovitije brinuti za grkokatoličke vjernike iz Ukrajine, navodi se u dekretu. Dekret je stupio na snagu 31. ožujka 2023.

Otac Ivan Skalivsky rođen je  6. srpnja 1996. u mjestu Ripne, oblast Ivano-Frankivsk, Ukrajina. Školovao se u Ivano-Frankivskom bogoslovnom sjemeništu, zatim magistrirao teologiju u Varšavi, a nakon boravka u Sloveniji, primljen je kao svećenički kandidat za Križevačku eparhiju. Za đakona je zaređen ranije ove godine u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, a za svećenika 5. lipnja 2021. u katedrali Presvete Trojice u Križevcima.