Istina je prava novost.

Predsjednik Bjeloruske redovničke konferencije osuđen na zatvorsku kaznu

Predsjednik Bjeloruske redovničke konferencije o. Andrzej Juchniewicz OMI, osuđen je na 15 dana zatvora, potvrdila je njegova biskupija, a prenosi KNA u četvrtak 16. svibnja.

Kako je potvrdila biskupija Vitebsk na sjeveru Bjelorusije, sud je istodobno dosudio desetodnevnu zatvorsku kaznu o. Pawelu Lemechu.

O. Andrzej Juchniewicz i o. Pawel Lemech pripadaju redovničkoj zajednici Oblati Bezgrješne Djevice Marije (Oblati Mariae Immaculatae – OMI). Biskupija nije podrobnije pojasnila okolnosti presude.

Policija je obojicu uhitila u srijedu prošlog tjedna. O Andrzej i njegov subrat o. Pawel djeluju u župi u Šumilini blizu Vitebska.

Poljska provincija Oblata Bezgrješne Djevice Marije, kojoj pripada i susjedna Bjelorusija, u četvrtak je izrazila zabrinutost zbog zdravstvenog stanja obojice redovnika i pozvala na molitvu za njihovu župu.

Provincija je već prije nekoliko dana izvijestila o njihovu uhićenju. Kako je tada priopćeno, vlasti ih terete za navodnu sabotažu. Prema istom izvoru, obojica posjeduju bjelorusko državljanstvo.

General reda koji djeluje u više od 60 država diljem svijeta, o. Luis Ignacio Rois Alonso, iz Rima je poručio kako je zabrinut i pozvao na molitvu za uhićenu subraću.

Nakon općih prosvjeda u ljeto 2020. zbog sumnje u namještanje predsjedničkih izbora u korist predsjednika Aleksandra Lukašenka, bjeloruske vlasti vrše tešku represiju nad kritičarima režima. Na udaru je i Katolička Crkva, kojoj pripada deset posto građana Bjelorusije. Više svećenika nalazi se u zatvoru na temelju neuvjerljivih optužbi. Europska unija i Vijeće Europe bezuspješno su od vlasti u Minsku zahtijevali oslobađanje osoba zatvorenih iz političkih razloga.