Istina je prava novost.

AKTUALNO O proslavi Papina dana i Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Papin dan i Dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koji se obilježavaju u petak 31. svibnja, predstavljeni su u utorak 28. svibnja u emisiji „Aktualno“ HKR-a. O tome su govorili rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić i prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. Gordan Črpić.

Proslava na Hrvatskome katoličkom sveučilištu bit će na dan kada se slavi svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba. Rektor Tanjić rekao je da mu je posebno drago što će sve to proslaviti u sveučilišnom ambijentu, uz blagoslov nove knjižnice. „Zahvalni smo nunciju Giorgiju Lingui. Čast nam je što dolazi tajnik za odnose Svete Stolice s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher koji je na Sveučilištu prvi put bio prije šest godina. On će održati lectio magistralis i radujemo se tome, kao i susretu s biskupima i rektorima, a posebno s diplomatskim zborom. Upoznat ćemo ih s radom Sveučilišta, bit će puno lijepih događaja“, najavio je rektor.

O novoj knjižnici, rekonstrukciji kampusa i sveučilišnim programima govorio je prorektor Črpić. „To je zgrada od oko 2500 kvadrata i u njoj će se nalaziti čitaonica, računalni centar, prostor za knjige i suvremeno arhiviranje. Bit će oko 250 sjedećih mjesta, što u čitaonicama, što u posebnim prostorijama za grupne forume. HKS dobiva prostor kojim će zaokružiti nastavni i istraživački rad. I ostali dio kampusa je u rekonstrukciji. Kada dođe menza i studentski dom imat ćemo lijepo sveučilište u centru grada. Sada kreće procedura dobivanja dozvola i tehnički pregledi. Drago mi je da će studenti od jeseni moći koristiti biblioteku. Puno znači da se na kampusu može učiti. Želimo da studenti uče pa mi je drago da to mogu i realizirati, da imaju uvjete za to“,  istaknuo je.

Prorektor Črpić najavio je nove studijske programe koji su u pripremi. „U tijeku su akreditacije za IT programe, pravo i primaljstvo. Imamo nastavničke smjerove povijesti i sociologije, dvopredmetne studije s KBF-om. To je iskorak u suradnji. Dva su doktorska studija – povijest i sociologija, a u pripremi su psihologija, komunikologija i medicina. Kampus ima kapacitet za oko 3500 studenta s desetak studija i to želimo ostvariti. Želimo ući u niše koje nisu pokrivene studijima. Jako nam je važno cjeloživotno učenje, stručni rad i treća dimenzija – javni doprinos. Ideja je da sveučilište bude znanstveno i istraživačko. Sada pokrećemo institut s puno laboratorija. Znanstvenici će se još više moći uključiti“, objasnio je.

Prof. Tanjić naglasio je važnost knjižnice za Sveučilište. „Knjižnica je srce sveučilišta. To nije mjesto samo fizičke i digitalne prisutnosti. Tu studenti stječu nova znanja, druže se, tu se oblikuju – u duhu knjižnice, kroz osobni studij u šutnji, ali i grupno. Biblioteke nose nešto rajskoga u sebi – mir, sigurnost, možeš se sabrati i zato smo sretni. To je dobitak za HKS i Nadbiskupiju, ali i za društvo i kulturu“, ustvrdio je.

Zahvalio je Zagrebačkoj nadbiskupiji na investicijama i mnogim vjernicima na njihovim donacijama. „Posebna zahvala ide osnivaču – Zagrebačko nadbiskupiji tj. tvrtki Sollicitudo d.o.o. i Encu Rodinisu. Marko Franović iz Australije puno nam pomaže preko stipendija i u pokretanju knjižnice te radijskog i televizijskog studija. Vlč. Mladen Horvat i Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta isto su nam jako puno pomogli. Bez njihovih molitava i pomoći ne bismo mogli opremiti sveučilište.  Sada se nadamo završiti knjižnicu i menzu te da sve to bude rađeno s ljubavlju i popraćeno molitvom i brigom. Mnogi su donirali privatne zbirke knjiga, od srednjovjekovnih manuskripta do knjiga s oznakama rijetkosti“, naglasio je.

Na pitanje o tome konkuriraju li studenti HKS-a na tržištu rada, rekao je: „Iako je demografska slika loša, vidim da među našim studentima ima izvrsnih ljudi. Ako se s njima radi, daju najbolje od sebe. Oni čine sveučilište. Po njima smo prepoznatljivi. Prednost je što nemamo velike grupe pa je suradnja jako dobra, poznamo se i možemo im se posvetiti i pomoći im. To nije floskula. Oni nisu anonimna masa, već osobe kojima se pristupa s dostojanstvom. Posebnost je ta odgojna dimenzija gdje mi ne namećemo, ali nudimo vrijednosti. Studenti nam kažu da vide da su drugačiji od drugih. To i poslodavci prepoznaju. Nismo savršeni, ali mislim da probleme rješavamo u dobrom duhu. Postavljamo si visoke znanstvene ciljeve. Vidimo da nakon studija pronalaze posao, premda nije jednako lako svima. Vrijednosti humanističkih znanosti su u krizi pa se ljudi na to teže odlučuju. Upisujemo oko 80% mjesta na studijima. Velik je interes za psihologiju i sestrinstvo, ali i sociolozi i povjesničari ne manjkaju jer su programi dosta interdisciplinarni. Nisu veliki brojevi, ali studenti su tu i radostan sam što već imamo alumne. Dolaze i svjedoče sadašnjim studentima o tome što rade. Ima poteškoća i problema, neki ne rade u struci, a htjeli bi. Nastojimo to poboljšati. Kad dođem negdje u župe dobivam pozitivan odgovor o našim studentima kao stručnjacima.“

Prof. Črpić pozvao je buduće studente da prijave studijske programe do 25. lipnja. „Na našim stranicama sve je vrlo pregledno te sve zainteresirane pozivamo da dođu k nama. Imamo angažiran kadar i studenti su zadovoljni. Lijepo je studirati na HKS-u“, preporučio je.

Rektor je najavio prvi broj prvog znanstvenog časopisa HKS-a UniCath Journal of Biomedicine and Bioethics te izrazio nadu da će uskoro pokrenuti i jedan časopis društvenih i humanističkih znanosti. „Imamo već snažne istraživačke grupe i oni su motor našeg sveučilišta. Nadamo se biti vjerni našem motu Lux vera, pomažući našim studentima da izrastu u prave stručnjake i osobe“, zaključio je.

Proslava Papina dana i Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) održat će se u petak 31. svibnja 2024. u 11 sati u Velikoj dvorani HKS-a.

Lectio magistralis održat će tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher.

Prije svečanog akademskog čina u 10.15 sati bit će blagoslovljen prostor novouređene Sveučilišne knjižnice na Kampusu. Obred blagoslova predvodit će također nadbiskup Gallagher.