Istina je prava novost.

Proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Divojevićima

Misu i procesiju na svetkovinu, u ponedjeljak, 24. lipnja 2024., u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Divojevićima, predvodio je fra Ante Jurić, OFM.

Suslavio je župnik fra Ante Jurić Talaja.

U svojoj propovijedi fra Ante je istaknuo da je sv. Ivan Krstitelj i u današnje vrijeme suvremen jer je propovijedao Kristov nauk, nije se bojao reći što je dobro, a što je zlo. „Sv. Ivan je bio neustrašiv i čudesan. Mi danas slavimo tog neobičnoga sveca, čudnoga djelovanja, koji je samim čudom došao na svijet, od starih roditelja, čudo živo. Sv. Ivan je imao čvrst karakter i znao je svoju zadaću i svoje poslanje. Neustrašivo je propovijedao Kristov nauk i nije se nikome klanjao.

Živio je u pustinji i svojim propovijedima i načinom života privlačio je ljude. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjega i pozivao svoje sunarodnjake na obraćenje, mnogi su se pokajali za svoje grijehe i dali su da ih Ivan krsti. Zato je sv. Ivan i danas suvremen.

Njegov je otac Zaharija zanijemio, nije mogao govoriti, ali kada mu se rodio sin, dobio je dar govora. Zaharija je imao vjeru. Bogu treba vjerovati i ne treba tražiti nikakve znakove ni čuda (…). Boga treba staviti u središte života, jer Bog je prisutan u vašoj kući, u obitelji (…)“, rekao je propovjednik.

Upitao je nazočne vjernike „tko je danas poput sv. Ivana neustrašiv i tko može bez straha govoriti o pokori i o grijehu. Tko je danas kadar reći svojoj djeci, nije ti dopušteno živjeti u nezakonitom braku, nije ti dobro ubijati nerođeno dijete, nije ti dobro igrati se s Božjim zapovijedima jer će ti se obiti o glavu. Tko je hrabar kazati da se istospolni brakovi ne mogu izjednačiti s kršćanskim brakom i da je čovjek osoba i da se ne smije upotrebljavati za pokuse, da se treba dolično odijevati, ne bacati hranu u smeće (…). Imate li Ivanovu hrabrost ili ćete pustiti svoju djecu da idu prema razvratnom životu, drogi, bludu“, rekao je.

Na kraju svoje propovijedi je kazao da „nije važno hoće li vas za to osuditi. Mi ne smijemo zanijekati Boga, niti šutjeti na zlo i nepravdu jer ćemo biti sukrivci. Čovjek je velik s onim što je u sebi i samo će oni ponizni, koji budu imali čvrste temelje u Bogu, naći svoje spasenje. Ne dopustimo da budemo sukrivci vlastite propasti i ne uzdajte se, da ćete se spasiti što ste Hrvati. Zapitajte se, je li nastavljate kršćanski put svojih roditelja, ili ga prekidate (…). Ivan je sve svoje učenike poslao k Bogu“, naglasio je.

Zaključivši da kršćani imaju srce za drugoga i da se trebaju čuvati od svakoga grijeha – napose nepravde i mita, fra Ante je kazao: „Obratite se, to su Ivanove poruke, i one su za sve vremena, poziv čovjeku da ide Kristovim putem.“

Na kraju mise propovjedniku je zahvalio župnik fra Ante. Župljanima, koji nose Ivanovo ime, čestitao je imendan, uz poruku, da u današnje vrijeme, bez obzira na strah, budu odvažni u hodu za Kristom, neustrašivi poput sv. Ivana.

Slavlje je završilo blagoslovom Presvetim Oltarskim Sakramentom i pjesmom „Sveti Ivane čuvaj nas, zagovaraj i brani nas“.