Istina je prava novost.

Za nabavu 100 školskih torbi Hrvatski Caritas donirao 5000 eura Caritasu Ukrajine

Caritas Ukrajine 23 godine provodi humanitarnu akciju „Školska torba“ kako bi djeci iz višečlanih i interno raseljenih obitelji, kao i obitelji pogođenih ratom u Ukrajini, osigurali adekvatnu pripremu za školu kupnjom školskih torbi i odgovarajućeg školskog pribora. Hrvatski Caritas se odazvao pozivu na uključenje te podržao inicijativu doniravši 5 tisuća eura za nabavu 100 školskih torbi.

Usred rata i otežanih životnih uvjeta, ukrajinska djeca nastavljaju školovanje koje se razlikuje ovisno o regiji i dobi. U prvoj ratnoj godini uglavnom se učilo online, dok je druga godina bila usmjerena na izgradnju skloništa u osnovnim školama kako bi se povećalo redovno pohađanje nastave. Danas 75 % ukrajinskih škola ima skloništa, a prioritet za redovno pohađanje nastave imaju učenici 1. do 4. razreda osnovne škole. Rat je raselio milijune, brojne obitelji još uvijek imaju financijskih poteškoća, a kupnja školskog pribora je izazovna.

Zahvaljujući akciji Caritasa Ukrajine u 2023. podijeljeno je 1278 školskih torbi, a ove godine cilj je prikupiti 85 tisuća eura za nabavu 2 tisuće školskih torbi opremljenih priborom. Akcija traje od 1. lipnja do 30. rujna, a trošak nabave i opremanja jedne školske torbe iznosi od 42 do 50 eura.