Istina je prava novost.

Mons. Eterović proslavio srebrni biskupski jubilej

Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović proslavio je u nedjelju 14. srpnja dvadeset pet godina biskupske službe, misom u privremenoj berlinskoj katedrali sv. Josipa na Weddingu, prenosi hrvatski portal iz Frankfurta „Fenix-magazin“.

Nuncij Eterović se u homiliji osvrnuo na 25 godina biskupske službe tijekom koje je služio trojici papa: Sv. Ivanu Pavlu II., Benediktu XVI. i Franji. Naglasio je da je tijekom pontifikata svakoga od njih imao različitu službu. Također, istaknuo je probleme s kojima se suočava današnje suvremeno društvo, kao i Crkva u Njemačkoj. Pritom je iskazao zahvalnost Bogu za dar služenja Katoličkoj Crkvi.

U euharistijskom slavlju sudjelovali su i berlinski nadbiskup Heiner Koch te pomoćni berlinski biskup.

Među predstavnicima diplomatskog zbora Berlina, koji su nazočili slavlju, bio je i hrvatski veleposlanik Gordan Bakota.

„Nadbiskup dr. Nikola Eterović, uz to što je apostolski nuncij u Njemačkoj, istodobno kao doajen diplomatskog zbora ima ključnu ulogu u koordiniranju stranih diplomatskih predstavnika prema njemačkoj vladi. Riječ je o jednom od najistaknutijih diplomata Svete Stolice koji je odigrao iznimno važnu ulogu 90-ih prilikom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske“, poručio je veleposlanik Bakota.

Srebrni biskupski jubilej nuncij Eterović proslavio je i tjedan dana ranije, u crkvi sv. Sebastiana na Weddingu, sa vjernicima Hrvatske katoličke misije Berlin. Misu je predslavio voditelj HKM Berlin fra Zvonko Tolić, a pjevanje su predvodili članovi klape „Poverello“. Tamošnji hrvatski vjernici poželjeli su nunciju da doživi dvostruk broj godina biskupske službe te da se svi zajedno nađu na njegovom rodnom Braču. Pritom su mu darovali košaru s hrvatskim proizvodima.

Iduće nedjelje, 21. srpnja 2024., nadbiskup Eterović svoj srebrni jubilej proslavit će u rodnoj župi u Pučišćima.

Mons. Nikola Eterović za prezbitera Hvarske biskupije zaređen je 26. lipnja 1977. Tri godine kasnije odlazi u diplomatsku službu Svete Stolice. Djelovao je u vatikanskim diplomatskim predstavništvima u Obali Bjeokosti, Španjolskoj i Nikaragvi te u Odsjeku Državnog tajništva Svete Stolice za odnose s državama. Apostolskim nuncijem u Ukrajini imenovao ga je papa Ivan Pavao II. 1999., a tada postaje i naslovni sisački nadbiskup.

Red episkopata primio je 10. srpnja 1999. u Hvaru po rukama državnog tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Tu je službu vršio do 2004. kada ga je papa imenovao generalnim tajnikom Biskupske sinode. Na toj dužnosti ostao je do 21. rujna 2013. kada ga papa Franjo imenuje apostolskim nuncijem u SR Njemačkoj.