Istina je prava novost.

Oaza Bezgrešne – Hrvatski Niepokalanów u Molvama

Fra Zdravko Tuba, župnik i gvardijan Samostana franjevaca konventualaca te čuvar Marijinog svetišta u Molvama, upravo tu u srcu Podravine, zajedno sa subraćom u predanju Bezgrešnoj, ostvaruje ideju utemeljenja hrvatskog Grada Bezgrešne – Oaze Bezgrešne.

„O, Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo i za sve one koji se tebi ne utječu, a naročito za neprijatelje svete Crkve i za sve one koji su tebi preporučeni“, molio je apostol Bezgrešne sveti Maksimilijan Kolbe. Njegov veliki san bio je „Osvojiti cijeli svijet za Krista po Bezgrešnoj“. Odvažan, odlučan, duboko predan Bezgrešnoj, 1917. godine osnovao je marijansku udrugu Vojsku Bezgrešne. Proročkim i franjevačkim duhom evangelizirao je kroz sve tada dostupne medije, posebice kroz časopis Vitez Bezgrešne. Nije odustajao ni u najtežim vremenima. U isto vrijeme bio je urednik, izdavač, poštar i „sponzor“ Viteza Bezgrešne.

Kad je samostan u Krakovu, u kojem je boravio i djelovao, postao premali, preselio se u Grodno, a potom na darovano zemljište nedaleko od Varšave. Ondje je izgradio Niepokalanów – Grad Bezgrešne. Grad se širio i rastao. Nicale su barake za stanovanje, kapelica, tiskara… Život je bio vrlo jednostavan, ali pun radosti. Niepokalanów je tada postao najveći katolički muški samostan na svijetu.

Izdavaštvo se širilo. Uz zagovor i posvemašnje predanje Bezgrešnoj, sveti Maksimilijan ostvarivao je svoj san. U želji da osvoji svijet za Krista po Bezgrešnoj posegnuo je čak do Japana te upravo i u Nagasakiju utemeljio Grad Bezgrešne – „Mugenzai no Sono“. Premda praćen brojim kušnjama, fizičkim, moralnim, duhovnim, nije odustajao. Grad Bezgrešne, Niepokalanów ili „drukčije zvani“, dobiva svoj puni smisao, kako za franjevce konventualce, za sve članove Vojske Bezgrešne, tako i za svakog vjernika koji živi za Vječnost. I danas, subraća svetog Maksimilijana Kolbea, franjevci konventualci, nastavljaju njegovim putem.

„Današnji svijet ima iste potrebe kao i onaj u vrijeme djelovanja sv. Maksimilijana Kolbea. Očituju se možda na drugačiji način, no bit im je nepromjenjiva“, kaže fra Zdravko. „Slijedeći Maksimilijanov san, kao logično rješenje nameće se stvaranje obiteljskih oaza i ovdje kod nas u Hrvatskoj – mjesta podrške i ohrabrenja katoličkim obiteljima u življenju zajedništva sa Stvoriteljem, usvajanjem kršćanskih vrednota i nadahnjujući se primjerom Nazaretske obitelji. Želimo upravo ovdje, u svetištu Molvarske Majke, omogućiti ljudima da dožive tu milost duhovnog ozdravljenja, nove snage, novog sjedinjenja po Mariji s Kristom, po Mariji – jedni s drugima. Mjesto u kojemu bi obitelji dobivale okrepu i skupljale snagu za nastavak putovanja kroz svakodnevni život. To je Oaza Bezgrešne, oaza u pustinji svijeta u kojem živimo jer bez oaze pustinja ostaje pustoš. Bezgrešna je odgovor na potrebe ljudskoga srca. Ona je nositeljica i darovateljica Života“, dodao je fra Zdravko, nacionalni asistent Vojske Bezgrešne za Hrvatsku.

Marijino svetište u Molvama, u kojem nastaje Oaza Bezgrešne, duhovno je i kulturno središte. Više od pet i pol stoljeća narod toga kraja časti svoju Nebesku Majku, čiji je čudotvorni kip od lipova drveta cijelo stoljeće bio skriven pod zemljom, dok ga nije „otkrio“ jedan vol, potpuno očuvanog, polovicom 17. stoljeća.

Molvarska Oaza otvara vrata svima koji dolaze da u ponuđenom duhovnom sadržaju, u Marijinoj prisutnosti, pronađu sve što je potrebno njihovoj duši. Središte projekta Oaze Bezgrešne je kapelica Bezgrešnog Začeća – mjesto dnevnog klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Yakramentu, a potom Interpretacijski centar duhovne i kulturne baštine s bogatim duhovnim i povijesnim sadržajima. Dovršetkom izgradnje i unutarnjeg uređenja Duhovno-pastoralnog centra Oaza Bezgrešne, predviđeni programi namijenjeni su svim dobnim skupinama, pojedincima, obiteljima, za ugodan boravak u duhovnoj oazi uz Mariju, da se druže, obnavljaju, duhovno rastu u svetosti.