Istina je prava novost.

U Oštarijama proslavljena Velika Gospa

Središnju hodočasničku misu na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u četvrtak, 15. kolovoza 2024., u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predslavio je župnik Perušića vlč. Mile Šajfar.

U suslavlju su bili mjesni župnik i čuvar svetišta Mario Vazgeč i više svećenika Ogulinskog dekanata.

Pjevanje je vodio župni zbor pod vodstvom Franje Puškarića te uz asistenciju Domagoja Šlata i Mihaela Peca. Misi su nazočile stotine hodočasnika.

„Nazočnošću današnjoj misi pokazujemo svoju vjeru i pomalo se žrtvujmo na vrućini,“ istaknuo je na početku vlč. Šajfar. „Čovjek nije samo tjelesno, već i duhovno biće. Kao što volimo jesti i zdravo se hraniti za tjelesno zdravlje, važna nam je i duhovna hrana. Dušu hranimo slaveći sv. misu i učeći od svetaca, a posebno Blažene Djevice Marije. Kao što u hrani možemo pretjerati, isto tako možemo pretjerati i u molitvi. Boga možemo spoznati samo s vjerom, ali ga i zanijekati. Zato u vjeri trebamo imati zdravo prosuđivanje a ne pretjerivanje“, istaknuo je.

Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji propovjednik je napomenuo: „Marija je bila žena koja nije činila čuda, bila je ponizna i malena, ali je ujedno bila velika i čudesna. Trebamo biti vjerni poput Marije i nadati da ćemo biti proslavljeni jer smisao života je uskrsnuće i život vječni. Marija kao ponizna i poslušna žena, majka, djevica i kraljica nam je najbolji zagovaratelj. Ona koja je ljubazna, dobroga savjeta, milostiva, ogledalo pravde, prijestolje mudrosti, utočište grješnika, utjeha žalosnih. I mi težimo tome da budemo sudionici nebeske slave.“

Misa je započela svečanom procesijom uz sudjelovanje laičkih društava sa svojim zastavama, od stare škole preko Marmontovog mosta, pa do zidina nekadašnje katedrale unutar čijih je služena misa.