Istina je prava novost.

Cesarica: Proslavljena svetkovina svete Jelene Križarice

Svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je u nedjelju 18. kolovoza 2024. zaštitnica drevne župe Cesarica kraj Karlobaga, sveta Jelena Križarica, u narodnu zvana Cesarica.

Misu je predslavio župnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg u Njemačkoj fra Ivan Penava, OFM Conv.

Župom sv. Jelene Križarice u Cesarici upravljaju franjevci kapucini iz Karlobaga na čelu sa župnikom i gvardijanom fra Ivanom Perićem.

Fra Ivan je u propovijedi istaknuo pouzdanje u Boga koje je imala sv. Jelena Križarica, a opisao je riječima psalma „Gospodin je moja baština“. „Jer je sv. Jelena potjecala iz jednostavne i skromne obitelji, ali je postala žena carskom namjesniku Konstanciju. Iako se time uspela na višu društvenu stepenicu nije se dala uzoholiti. I dalje se pobožno pouzdavala u Boga držeći se svoje vjere u Isusa Krista iako okružena rimskim mnogoboštvom“, istaknuo je.

„Život je nije mazio jer je njezin muž postao carem i tada ju je napustio pošto je kao car morao imati ženu plemenitaške krvi. Car je sa sobom na dvor uzeo i njezinog sina Konstantina. Tako ponižena žena i dalje se pouzdavala u Boga koji ju je nakon godina strpljivosti nagradio. Njezin sin Konstantin naslijedio je svojega oca na carskom prijestolju i tada je svoju majku pozvao na carski dvor“, naglasio je fra Ivan.

„Nove časti koje je primila, kao i bogatstvo kojim je raspolagala iskoristila je za pomaganje siromašnih. Svoj carski položaj iskoristila je za organiziranje velikog hodočašća u Svetu zemlju gdje je tražila povijesna mjesta na kojima je živio i umro sam Isus Krist. Tako je uspjela pronaći Kalvariju i križ na kojem je Isus bio raspet. Na tim svetim mjestima potaknula je gradnju velikih crkava koje i danas svjedoče o njezinom hodočašću“, rekao je.

„Upravo ovaj primjer pouzdanja u Boga i dok je bila na visokom položaju i dok je bila nepoznata žena primjer je svima nama, dragi vjernici, da uvijek imamo pouzdanja u Boga i poput sv. Jelene znamo ponavljati – Gospodin je moja baština“, kazao je propovjednik.

Nakon mise vjernici su nastavili druženje pred župnom crkvom.