Istina je prava novost.

Križevo proslavljeno u Okruku na Čiovu

Vjernici Župe sv. Karla Boromejskog u Okrugu (Okruku) na otoku Čiovu proslavili su u subotu 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, svetkovinu naslovnika vlastite crkve, ujedno i godišnjicu posvete crkve.

Svečano euharistijsko slavlje osamnaeste godišnjice posvete župne crkve predslavio je župnik Župe sv. Jakova u Marini don Josip Mudronja. Koncelebrirali su novi okruški župnik o. Domagoj Jelača, OCD i svećenici trogirskog dekanata.

Don Josip je u homiliji govorio o križu kao središnjem znaku kršćanstva.

„Kao znak, on govori o muci i trpljenju, riječima koje ne volimo čuti i ne priželjkujemo u svom životu. Ipak, svatko tko je danas došao u crkvu donio je sa sobom svoj križ na leđima. Ako pogledamo suvremenu kulturu koja se posebno širi kroz medije, vidimo kakvi nam se modeli života nameću. Možemo vidjeti da nam se prezentira život koji vrijedi samo ako si bogat, uspješan, zdrav itd. Sve ostalo nam se predstavlja kao nekakav teret kojeg se treba riješiti. Život koji je obilježen trpljenjem je sramotan i bezuspješan. Kao što je Krist trpio za naše spasenje, tako i mi s našim trpljenjima i molitvama sudjelujemo u Božjem spasenjskom djelu za ovaj svijet. S takvom perspektivom svoje križeve možemo prikazati Gospodinu na različite nakane. Nošenje vlastitog križa u skladu je s logikom Evanđelja. Molimo dobroga Boga da svjetlom svoga križa obasja naše križeve, da nam dade snage da prepoznamo koji križevi od Njega dolaze i da ih s ljubavlju prihvatimo“, poručio je.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio braći svećenicima i svim župljanima koji su na bilo koji način pridonijeli dostojanstvenoj i svečanoj proslavi župne svetkovine.

Župa u Okruku, ustanovljena u 17. st., dobila je novu župnu crkvu Uzvišenja sv. Križa 14. rujna 2006., kada je posvećena. Izgradnjom crkve u Okrugu, Čiovo je dobilo novo sakralno zdanje nakon gotovo 300 godina.