Istina je prava novost.

Održan prvi molitveni susret u riječkoj katedrali povodom Godine molitve

U riječkoj katedrali sv. Vida započeli su u ponedjeljak 16. rujna formativno-molitveni susreti u Godini molitve Riječke nadbiskupije, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Prvi je susret predvodio bibličar Tomislav Zečević, koji je govorio o molitvi u Bibliji te okupljene uputio kako moliti s Biblijom. Nadbiskupijski vikar za pastoral Mario Gerić u uvodnom pozdravu prvog od šest planiranih susreta objasnio je kako se oni odvijaju u Godini molitve koja je u rujnu započela u Riječkoj nadbiskupiji kao priprema za proslavu riječkog jubileja, 100. obljetnice otkako je Rijeka postala sjedište biskupije. Sve to se događa i u Godini molitve Opće Crkve koja je započela početkom kalendarske godine, a okupljena je pod geslom Hodočasnici nade. 

„Papa Franjo proglasio je Godinu molitve u vidu pripreme na Veliki jubilej 2025. smatrajući molitvu najboljom pripravom za proslavu jubileja, ali i za postizanje cilja da možemo biti hodočasnici i pronositelji one prave, istinske i autentične kršćanske nade u ovome svijetu. Nade koja nije utemeljena na nekom naivnom optimizmu, nego je plod i rezultat svijesti Božje prisutnosti i djelovanja u našim životima“, istaknuo je. Najavljujući program kateheza, molitvi u riječkoj katedrali i susreta, koji će se svaka dva tjedna održavati do došašća, istaknuo je kako moliti znači imati sigurnost objektivne prisutnosti Božje u životu vjernika.

Uvodeći u prvi susret o molitvi u Bibliji, podsjetio je da i Papa potiče na molitvu sa Svetim pismom. „Takva molitva je novo utjelovljenje Božje riječi u naše životne situacije. Kada molimo s Biblijom postajemo svetohranište u kojem Božja riječ želi prebivati“, rekao je Gerić, najavljujući temu prvog formativno-molitvenog susreta.  Profesor Zečeviće katehezu je započeo čitajući Bibliju, točnije molitvu Oče naš koju je Isus naučio učenike. U predavanju se osvrnuo i na niz drugih molitvi u Svetom pismu. Posebno je spomenuo psalme koji su, svaki sa svojom tematikom, primjenjivi u različitim životnim situacijama. 

Istaknuo je da je i samo čitanje Biblije zapravo molitva. „Riječ Božju, ako ju čitamo kao vjernici, nikada zapravo nije samo čitanje. Svaki put kada ju čitamo, ako smo predani Bogu, onda i molimo. Riječ Božja i ne bi trebala biti samo pročitana riječ, nego i molitva. Sveto pismo jest knjiga vjere i knjiga molitve“, istaknuo je. Okupljene je stoga uputio i kako čitati Bibliju. Preporučio je da to ne bude redom, od početka prema kraju, nego da je bolje slijediti dnevna liturgijska čitanja. Ona su tematski povezana i pokazuju kontinuitet, da Bog u Isusu Kristu, u Novom zavjetu, ispunjava obećanja iz Starog zavjeta.

Drugi način je tematski, dodao je te pojasnio da to podrazumijeva da se u kazalu pronađe tema i čitaju se dijelove koji o njoj govore. „Sveto pismo je utjelovljena Riječ Božja, u njemu Bog progovara i daje nam sve što je bitno za naše spasenje, ali Bog želi i da se Sveto pismo utjelovi u našem životu, u našim riječima i djelima“, zaključio je Zečević.  Susret je emitiran uživo na YouTube kanalu Riječke nadbiskupije za sve koji su željeli sudjelovati, a nisu mogli doći u katedralu, izvijestila je Riječka nadbiskupija.