Istina je prava novost.

Susret katoličkih biskupa Istočnog obreda u Europi

Susret katoličkih biskupa Istočnog obreda u Europi započeo je u ponedjeljak 16. rujna u Oradei, Rumunjska, uz sudjelovanje grkokatoličkog episkopata i pod okriljem Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE), izvještava "L`Osservatore Romano" u izdanju od 17. rujna.

U kontekstu u kojem se kršćanski svijet “neprestano trudi održati poruku evanđelja živom u sve više sekulariziranom društvu koje je u iskušenju odreći se svojih korijena i kršćanskih vrijednosti, ovaj susret ima povijesno značenje”, istaknuo je Ciprian-Vasile Olinici, državni tajnik za vjere rumunjske vlade, govoreći o važnosti ovoga susreta.

Olinici je podsjetio da se susret u Oradei održava pet godina nakon beatifikacije, koju je predvodio papa Franjo u Blaju 2. lipnja 2019., sedmorice grkokatoličkih biskupa mučenika iz doba komunizma: Valeriua Traiana Frenţiua, Vasilea Afteniea, Ioana Suciua, Tita Liviua Chinezua , Ioan Bălan, Alexandru Rusu i Iuliu Hossu. “Tada, kao i danas biskupi mučenici istaknuli su važnost zajedništva i solidarnosti u Kristu Gospodinu, kao i potrebu promicanja autentičnih modela ispovijedanja vjere. U tom svjetlu valja shvatiti opću temu ovog 25. susreta, ‘Odnos između biskupa i svećenika. Bratstvo i čovječnost’.”

Susret je pozdravnim govorom otvorio Virgil Bercea, biskup eparhije Rumunjske grkokatoličke Crkve Oradea Mare. I on je, nakon što je istaknuo kvalitete grada domaćina, “multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog”, podsjetio na petu obljetnicu proglašenja blaženima sedmorice rumunjskih grkokatoličkih biskupa, “svetaca tamnica, izvora iz kojih se crpi ljubav prema ovim mjestima i snaga da se ide naprijed.” Kardinal prefekt Dikasterija za Istočne Crkve, Claudio Gugerotti, dodao je da ovi susreti “imaju vrlo veliku povijesnu važnost jer su započeli u vrijeme kada je vladala velika dezorijentiranost i naše Crkve još uvijek osjećaju otvorene rane mnogih progona i nesporazuma zbog želje da se vjerske vrijednosti ostave po strani, što je nažalost oslabilo i još uvijek slabi ljude. Stoga volim misliti da sva ta prisutnost nije ukrasna nego duša svega razvoja, jer bez vrijednosti narod umire”, zaključio je Kardinal.

Također, svoju poruku uputio je i kardinal Lucian Mureşan, veliki nadbiskup Grkokatoličke Crkve u Rumunjskoj.

Predsjednik CCEE-a mons. Gintaras Grušas u svom je govoru istaknuo temu susreta “dva tjedna prije početka drugog zasjedanja Sinode o sinodalnosti koje će se održati od 2. do 27. listopada u Vatikanu” te je spomenuo aktualni rat u Ukrajini i posljedičnu izbjegličku krizu, no svi oni su “stalno pred nama i u našim molitvama”. To donosi “daljnje izazove u odnosima između biskupa i njegovih svećenika, osobito u dijaspori: molim se da ovotjedne rasprave ojačaju razumijevanje ovog posebnog odnosa i dubokog utjecaja koji ima na obnovu Crkve”. Potom je govorio pravoslavni biskup Oradee Sofronije Drinčec i zahvalio svima koji “nastoje vjerno očuvati bogatu tradiciju kršćanskog Istoka, kompliciranog cilja u sve više sekulariziranom svijetu. Čuvajući svetim ono što smo naslijedili, nada u svijetlu budućnost u Božjem naručju će trajati.”

Šezdesetak biskupa sudjelovat će na 25. susretu katoličkih biskupa istočnog obreda u Europi koji će završiti 19. rujna. Predviđen je niz konferencija i radnih sjednica o sinodalnosti, bratstvu i čovječnosti u odnosima biskupa i svećenika.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.