Istina je prava novost.

Susret nadbiskupa Vukšića i kardinala Cupicha u Sarajevu

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić susreo se s delegacijom Američke biskupske konferencije koju je predvodio nadbiskup Chicaga kardinal Blase J. Cupich u ponedjeljak, 23. rujna 2024. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, izvijestila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Susretu su nazočili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, ekonom Nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić i glasnogovornik Nadbiskupije vlč. Dražen Kustura dok su u pratnji kard. Cupicha bili pomoćni biskup Detroita koji je i predsjednik Pododbora za pomoć Crkvi u Srednjoj i Istočnoj Europi mons. Jeffrey Monforton te pomoćnica ravnatelja Ureda za pomoć Crkvi u Srednjoj i Istočnoj Europi Jeniffer Healy.

U razgovoru nadbiskup Vukšić zahvalio je predstavnicima Američke biskupske konferencije na do sada iskazanoj solidarnosti i konkretnoj pomoći prigodom realizacije različitih projekata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Isto tako ih je informirao o trenutnom stanju u dijecezi s osobitim naglaskom na izazove s kojima se susreće. Upoznao ih je i s pastoralnim projektima kao i o planovima za budućnost.

Kardinal Cupich istaknuo je da Američka biskupska konferencija pomaže 28 zemalja diljem svijeta. Isto tako napomenuo je kako on ima hrvatske korijene te da imaju veliki broj svećenika koji su podrijetlom iz Srednje i Istočne Europe te smatraju potrebitim pružiti pomoć Crkvi u tim područjima u skladu sa svojim mogućnostima.

Inače, delegacija Američke biskupske konferencije boravi u višednevnom posjetu Bosni i Hercegovini. Najprije su bili u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a u narednim danima posjetit će nekoliko institucija u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, među kojima i Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, Centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Katolički školski centar Sv. Josip, Pastoralno-socijalni centar Sv. Josip u Gromiljaku, Nadbiskupsko sjemenište u Travniku te Svetište sv. Ive u Podmilačju. Isto tako će obići Stadlerov dječji dom Egipat te susresti se s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Francisom A. Chullikatom. Svoj boravak u Bosni i Hercegovini zaključit će posjetom Banjolučkoj biskupiji, izvijestila je Vrhbosanska nadbiskupija.