Istina je prava novost.

Biskup Glasnović sudjelovao na „MED24“

Mediteranski susreti u organizaciji Katoličke Crkve pod nazivom „MED24 - Hodočasnici nade i graditelji mira“ održani su od 15. do 20. rujna u Tirani. Na susretu je sudjelovalo oko 50 mladih osoba iz više od 20 zemalja Sredozemlja, a jedan dan susreta mladima su se pridružili i biskupi.

Kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije na susretu je sudjelovao dubrovački biskup Roko Glasnović koji je u Tiranu, u pratnji đakona, stigao u srijedu 18. rujna. Iste večeri biskupi su u zajedništvu s domaćinom, nadbiskupom Tirane-Drača Arjanom Dodajem, slavili euharistiju u crkvi sv. Lucije u Draču koju je predslavio nadbiskup Izmira u Turskoj Martin Kmetec. Poslije mise u Tirani su imali zajedničku večeru na kojoj im se pridružio kardinal i nadbiskup Rabata u Maroku Cristóbal López Romero.

U četvrtak 19. rujna počeo je susret mladih i biskupa na kojem su sudionici dijelili svoje ideje i svjedočanstva te su imali prilike za rad u grupama. Na početku susreta sudionici su poslušali poruku pape Franje koju je poslao mladima okupljenima na tom susretu. Glavne teme koje su obrađivane bile su edukacija, komunikacija i briga za okoliš. Na kraju su iznijeti zaključci do kojih se došlo radom u grupama i koji će biti poslani papi Franji.

Cijeli taj dan s mladima na susretu su bili i nadbiskup Ascoli Picene u Italiji Gianpiero Palmieri, nadbiskup Krfa u Grčkoj Georgios Altouvas, biskup Nimesa u Francuskoj Nicolas Brouwet, pomoćni biskup Malte Joseph Galea-Curmi, nadbiskup Bara u Crnoj Gori Rrok Gjonlleshaj, biskup Prizrena-Prištine na Kosovu Dodë Gjergji, biskup Sape u Albaniji Simon Kulli, nadbiskup koadjutor Skadra u Albaniji Giovanni Peragine i apostolski nuncij u Albaniji Luigi Bonazzi. Na završnom misnom slavlju koje je predvodio kardinal Romero, pridružio im se također nadbiskup skadarski Angelo Massafra.

Mediteranski susreti, koji su počeli prije nekoliko godina u Bariju, za glavne teme imaju mir, međureligijski i međukulturni dijalog, ljudsko dostojanstvo i migracije.