Istina je prava novost.

Proslavljena svetkovina zaštitnika Zrenjaninske biskupije

U katedrali sv. Ivana Nepomuka u Zrenjaninu, u utorak 24. rujna 2024. godine, svečanom misom proslavljena je svetkovina zaštitnika Zrenjaninske biskupije, sv. Gerarda, biskupa i mučenika.

Euharistijsko slavlje je predvodio umirovljeni temišvarski biskup Martin Roos u zajedništvu s petoricom biskupa i dvadesetak svećenika te vjernicima iz raznih krajeva biskupije.

Na početku mise zrenjaninski biskup Mirko Štefković pozdravio je sve nazočne te je osobitu dobrodošlicu poželio glavnom celebrantu, beogradskom nadbiskupu i metropolitu Ladislavu Nemetu, biskupu eparhije sv. Nikolaja u Ruskom Krsturu Djuri Džudžaru, srijemskom biskupu Fabijanu Svalini i subotičkom biskupu Ferencu Fazekasu. Sve nazočne pozvao je da se molitvom preporuče nebeskom zaštitniku, svetom Gerardu, kako bi svatko poput njega mogao izvršiti poslanje koje mu je povjereno.

Biskup Roos je u propovijedi, koju je održao na mađarskom jeziku, naglasio da je Gerard „od glave do pete bio čovjek koji je utirao putove“. Kazao je da je bio čovjek početka novog doba i živi primjer nade za svoje suvremenike, ali i danas za sve koji – mada u različitim zemljama – žive, kreću se i rade u njegovoj baštini, bilo u Zrenjaninskoj, bilo u Temišvarskoj ili Segedinsko-čanadskoj biskupiji. „Svatko od nas radi i, s radošću i potpunim predanjem, pati ondje gdje su ga Bog i providnost postavili. ‘Ovdje trebaš živjeti i umrijeti’, kaže pjesnik. To se odnosi na nas, naš život i rad, u tomu nema iznimke! Jednako tako, to se odnosi i na našeg novog biskupa, čiji 47. rođendan danas slavimo. Mlad čovjek, zdrav i vrijedan biskup u najboljim godinama. Kakav je to blagoslov za jednu biskupiju, za njezine svećenike i vjernike! Samo treba biti hrabar i ići naprijed. Ne brinimo, ne bojmo se, dobri Bog će se i dalje brinuti za nas“, zaključio je biskup Roos.

Propovijed na hrvatskom jeziku održao je srijemski biskup Svalina. „Danas mnogi mučenici u Crkvi pozivaju sve nas krštene da budemo svjedoci Isusa i njegova Evanđelja u našem svakodnevnom životu u obitelji, u školi, na radnom mjestu, u upravljanju državama, u umjetnosti, u znanosti, u poslovnom svijetu i na društvenim mrežama“, poručio je. Potom se osvrnuo na zaštitnika biskupije naglasivši: „Vremena u kojima živimo, kao i prilike, nisu ništa drugačiji od situacije i prilika iz vremena sv. Gerarda. Mučenik sv. Gerard je učitelj i uzor naše nade. Sav uronjen u Boga, nošen vjerom, nadom i ljubavlju, on je postao prorok budućih vremena. On nas i danas uči kako staviti pouzdanje u Boga, kako se u svom životu potpuno nasloniti na Božje obećanje koje ne razočarava“, zaključio je biskup Svalina.

Na kraju mise je generalni vikar mons. József Mellár domaćem biskupu uputio čestitke za rođendan u ime svećenika i cijele biskupijske zajednice.