Istina je prava novost.

Švicarski biskupi upozoravaju na opasnost kabine za samoubojstvo

Švicarski biskupi zabrinuti su zbog pojave kabine za samoubojstvo u kojoj je ovog tjedna usmrćena jedna osoba, objavili su u srijedu 25. rujna KNA i švicarski katolički portal kath.ch.

Predsjednik Švicarske biskupske konferencije baselski biskup Felix Gmür naglasio je da je riječ o opasnom postupku koji ne predviđa liječničku prosudbu. „To previše olakšava pristup samoubojstvu”, izjavio je. „Ja bih osobu koja želi samoubojstvo usmjerio prema palijativnoj skrbi”, rekao je biskup Gmür, podsjetivši kako je pravna prosudba toga slučaja u rukama državnog pravosuđa.

Prema navodima švicarske policije, kabina za samoubojstvo pod nazivom „Sarco” uključena je u ponedjeljak u šumskoj kolibi blizu švicarsko-njemačke granice. Mediji su izvijestili da je u njoj preminula 64-godišnja američka državljanka, koja je patila od „teškog gubitka imuniteta”. Uhićeno je više osoba, protiv kojih se vodi istraga zbog „navođenja i pomoći pri samoubojstvu” i prijeti im višegodišnja zatvorska kazna. Tijelo preminule osobe upućeno je na obdukciju na Institut za pravnu medicinu u Zürichu.

Pomoć pri samoubojstvu u Švicarskoj je pod određenim uvjetima dopuštena. Postoje više organizacija koje nude odgovarajuće usluge. Međutim, švicarske vlasti smatraju da je kabina „Sarco” protupravna. Riječ je o prvom poznatom slučaju korištenja takve naprave, u koju se osoba može zatvoriti i pritiskom na gumb uključiti dovod dušika, objavili su u srijedu 25. rujna KNA i švicarski katolički portal kath.ch.