Istina je prava novost.

Prvi molitveni susret unutar petoga ciklusa „Lectio divina“

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ u četvrtak 26. rujna održan je prvi molitveno-biblijski susret unutar novoga, petoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Susret je počeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko videoveze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

https://www.youtube.com/live/F0obrnjXIWc

Za temu je odabran ulomak iz Matejevog evanđelja koji donosi molitvu Gospodnju: Očenaš (Mt 6, 7-14). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je pozdravio sve nazočne i iskazao radost radi početka petog ciklusa, tj. pete godine zajedničkog okupljanja oko čitanja i razmatranja Božje riječi. Ovaj peti ciklus Lectio divina započinjemo u Godini molitve koju je papa Franjo proglasio kao pripravu za Veliki jubilej 2025. Kako je molitva najbolja priprava za proslavu jubileja, tako i mi započinjemo ovaj peti ciklus Lectio divina razmatranjem istinske molitvu koju Isus ostavlja učenicima, a to je molitva Očenaša. Ujedno nam molitva otvara obzore istinske i autentične kršćanske nade, koja je plod vjere i svijesti o Božjoj prisutnosti u našim životima. A upravo je nada u središtu Velikog jubileja koji proglašen Papinom bulom Nada ne razočarava, te ćemo u molitvenim susretima i u Božjoj riječi u Svetom pismu kroz ovu godinu nastojati otkrivati dubinu i širinu kršćanske nade, istaknuo je dr. Vuković.

Vlč. Vuković je istaknuo kako je molitva Očenaša paradigma kršćanske molitve pred osobnim Bogom koji „zna što nam treba i prije negoli ga zaištemo“ te kršćanin kada moli, on prije svega Boga hvali, slavi i zahvaljuje mu, a tek onda mu jezgrovito iznosi svoje prošnje i potrebe. Očenaš je zapravo molitva velikog povjerenja, predanja i pouzdanja u dobroga i osobnoga Boga Oca koji nas bezuvjetno ljubi i vodi naše živote, naglasio je dr. Vuković. U razmatranje se uključio i prof. Krešimir Šimić koji je istaknuo kako Očenaš nipošto nije tek molitvena formula, već paradigma i uzor molitve u kojoj Boga ne prisiljavamo da nam ostvari prošnje količinom izgovorenih molitvenih formula, već je uzor razgovora kojim vjernik ostvaruje svoj osobni odnos s Isusovim i našim nebeskim Ocem, istaknuo je prof. Šimić.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 10. listopada 2024., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.