Istina je prava novost.

Nadbiskup Kutleša predslavio misu na završetku 40. Redovničkih dana u Zagrebu

U okviru XL. Redovničkih dana, koji su održani u petak 27. i u subotu 28. rujna 2024. u Župi Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predslavio je u subotu 28. rujna misno slavlje u crkvi „Sveta Mati Slobode“, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Koncelebrirali su potpredsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Miljenko Hontić, OFM Conv., provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca; član Vijeća HRK-a fra Milan Krišto OFM, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda; fra Jure Šarčević, OFM Cap., povjerenik za posvećeni život Zagrebačke nadbiskupije te okupljeni svećenici redovnici.

Nadbiskup Kutleša u homiliji je istaknuo da je tema ovogodišnjih Redovničkih dana „Pomireni s Bogom i međusobno“ relevantna u vremenu obilježenom podjelama i ratovima. „Pomirenje s Bogom, izvorom svake ljubavi i milosti, temeljni je korak prema unutarnjem miru i duhovnoj obnovi svakog pojedinca. Međutim, pomirenje ne smije stati samo na osobnoj razini – ono se mora protegnuti i na naše međusobne odnose, unutar naših obitelji, zajednica i cijelog društva. Život Bogu posvećenih osoba treba biti jasno svjedočanstvo da je praštanje moguće. Na taj način postajemo autentični nasljedovatelji Isusa Krista“, naglasio je.

„Kreposti koje pokreću kršćansko ćudoredno djelovanje jesu bogoslovne kreposti vjere, nade i ljubavi. Redovnici su pozvani te kreposti ostvarivati kroz zajedništvo, molitvu i služenje. Ako vaša vjera ne raste i ne obnavlja se kroz molitvu, zajedništvo i djela milosrđa, ona će s vremenom zamrijeti. Budite svjedoci nade, stavljajući svoje pouzdanje u Krista i njegova obećanja i oslanjajući se na pomoć Duha Svetoga, a ne na vlastite snage. Kada kršćanska nada pokreće vaše djelovanje, ona otvara prostor Božjem djelovanju u svijetu“, istaknuo je.

„Molitva nije bijeg, već susret s ljubavlju koja nas šalje natrag u svijet da volimo i služimo. Očekuje se da iz vašeg susreta s Bogom razlučujete i vršite Božju volju, da kroz molitvu za vlastite potrebe postajete svjesni potreba drugih, te da dopuštate Bogu da djeluje u vašim životima. Na taj način postat ćete posrednici mira i sigurnosti današnjem svijetu i čovjeku. Zajednica vam pruža priliku da učite praštati, slušati i prihvaćati jedni druge, a snaga vašeg zajedništva ovisi o tome koliko uspijevate u tim krepostima“, poručio je mons. Kutleša.

„Dragi redovnici i redovnice, pozvani ste slijediti Krista i živjeti posvećeni život, koji je u svojoj biti poslanje služenja, jer cijeli je Isusov život bio služenje iz ljubavi. Kao što je Krist, kojega nasljedujemo, dao svoj život za druge, tako smo i mi pozvani slijediti Njegov primjer. Služiti drugima znači prepoznati njihovo neizmjerno dostojanstvo i potrebe te na njih odgovoriti djelotvornom ljubavlju. Onaj tko vjeruje, zna da za njega nema nemogućeg. Onaj tko se nada, ne boji se nijedne žrtve, jer zna da Bog daje snagu. A onaj tko ljubi Boga, uvijek nalazi novu snagu i život u toj ljubavi,“ zaključio je.

Na kraju misnoga slavlja, zahvalu je uputio potpredsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Miljenko, a prigodni dar nadbiskupu je uručila tajnica HRK-a s. Krista Mijatović.

Homilija nadbiskupa Kutleše na misnom slavlju u okviru 40. Redovničkih dana u Zagrebu