Istina je prava novost.

Biskup Košić blagoslovio crkvu Uznesenja BDM i kapelu sv. Ivana i Pavla u Gori

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u subotu 28. rujna 2024. misno slavlje u obnovljenoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori te ju blagoslovio i posvetio oltar. Prije mise, biskup je blagoslovio obnovljenu kapelu sv. Ivana i Pavla u Gori.

Koncelebrirali su domaći župnik Paško Glasnović, generalni vikar Ivica Mađer i petnaestak svećenika. Biskup je u homiliji zahvalio svima koji su „omogućili da se nakon što ju je 29. prosinca 2020. teško oštetio potres, u ovoj crkvi mogu ponovno slaviti sveta otajstva“.

„Na poseban način hvala Vladi RH i ministrici Obuljen Koržinek, preko čijeg se ministarstva iz EU fondova financirala ova obnova, i financira se i dalje mnogo obnova crkvi i sakralnih objekata u našoj Biskupiji – a nadamo se da će na red doći i one koje čekaju zeleno svjetlo Ministarstva. Riječ je o do sada obnovljenih osam crkvi, a u postupku obnove je još osamnaest objekata, a na obnovu još čeka njih sedamnaest. Zašto obnavljamo crkve? – neki se čude i pitaju. Zato što su naše crkve spomenici kulture, a stradale su u potresu. I to je veliko ulaganje koje ostaje – konkretno ova crkva BDM u ovom gradu Petrinji, u ovoj županiji, u našoj domovini Hrvatskoj. Neće biti ni mene ni mnogih ovdje od vas, a ova će crkva stajati i svima svjedočiti da smo premda u teškim vremenima obnavljali svoje svetinje, da nismo dozvolili da one propadnu“, rekao je biskup te podsjetio da je crkva tri puta rušena.

„Sagrađena početkom 13. stoljeća kao gotička templarska crkva, bila je srušena od Turaka krajem 16. stoljeća; potom je podignuta u 18. stoljeću, ali barokizirana, s velikim zvonikom, nju su srušili Srbi u Domovinskom ratu; te sada potres 2020. godine. Nadam se da se ova crkva više nikada neće srušiti, ni od potresa, ni od zlih ljudi, ni od rata. Već u prijašnjoj obnovi poslije Domovinskog rata, crkvi je vraćen izvorni gotički stil, i to je jedna od ljepših crkvi u tom stilu u našoj Biskupiji. Zašto su se restauratori odlučili za gotiku, a ne za barok? Željeli su spasiti njezinu povijesnu vrijednost. I mi to želimo i zato Bogu zahvaljujemo što se to ponovno dogodilo u ovoj obnovi nakon potresa“, naglasio je.

„Ipak, crkva nije tek spomenik kulture, već je nama kršćanima hram Božji, mjesto gdje Bog prebiva i gdje čovjek može susresti Boga, u molitvi, u svetoj liturgiji slavlja mise i svetih sakramenata. Spomenik kulture ne bi mogao postati ni jedan objekt, pa bio on ne znam kako star i znamenit, kad ne bi u njega bila utisnuta vjera ili neki drugi oblik nematerijalne kulturne baštine. Ono što se njeguje – a to je kultura – jest izraz čovjekove duše, onih vrijednosti koje čovjek živi. Ovdje više od osam stoljeća u ovoj crkvi čovjek-vjernik slavi Majku Božju, Djevicu na nebo uznesenu, Majku naših stradanja i našu zoru nade jer ona nam je donijela Sina Isusa, našeg Spasitelja koji je jedini Sunce i Otkupitelj čovjeka. Marija nam je donijela Isusa, omogućila svojim pristankom na suradnju s Bogom utjelovljenje Sina Božjega i tako postala naša najvjernija odvjetnica, zagovornica i Majka“, poručio je mons. Košić.

Na kraju slavlja, zahvalnost za obnovljenu župnu crkvu i kapelu sv. Ivana i Pavla izrazio je i župnik Glasnović. U svom govoru istaknuo je da je obnova ovih svetih mjesta rezultat zajedničkog napora brojnih ljudi.

Pjevanje je predvodila Klapa Janjevo iz Zagreba.

Slavlju su nazočili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana sisačkog-moslavačkog Mihael Jurić, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes te predstavnici izvođača radova tvrtki Spegra iz Splita i GME iz Siska.

FOTO Blagoslov crkve Uznesenja BDM i kapele sv. Ivana i Pavla u Gori