Istina je prava novost.

Slavonski Brod: S. Ivanka Guberac proslavila zlatni jubilej

Školska sestra franjevka s. Ivanka Guberac proslavila je u subotu 28. rujna 2024. zlatni redovnički jubilej i sedamdeset godina života u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu.

Svečano misno slavlje predslavio je umirovljeni pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren. Uz domaćeg župnika Tomislava Ćorluku, koncelebrirali su župnik u Žeravcu, rodnom mjestu s. Ivanke, fra Mirko Filipović, župnik u Galižani vlč. Vladimir Brizić, njezin nećak te župnik u Zemunu vlč. Josip Guberac, sestrin rođak.

Biskup Semren je u homiliji promišljao o poslanju i zadaći redovništva.

„Lijepo je biti redovnica. Poziv da netko bude redovnica ustvari je poziv da bude Kristova službenica poput Blažene Djevice Marije u službi čovjeka, postajući tako sredstvo  kako bi čovjek-bližnji otkrio Boga, kako bi se Bogu obratio te u Bogu pronašao konačnu sreću. Ali taj je poziv zahtjevan i bez Krista neostvariv, stoga smo pozvani moliti Boga za ustrajnost naše slavljenice“, naglasio je.

Ključna riječ za kršćane, a posebno za redovnike i redovnice je effata – otvori se. Samo ako nas Isus dodirne bit ćemo sposobni postati novi ljudi te mu radosno zahvaliti za primljeni dar. To svojim životom radosno govori i naša slavljenica. Ovaj događaj svima je nama poticaj da otvorimo uho, postanemo oni koji slušaju, da se otvorimo zajedništvu s drugima, tražimo izravni kontakt s prijateljima, a ne samo preko interneta ili SMS poruka, izgrađujemo uravnotežen odnos između slušanja i govorenja, ne zatvaramo uši kada se radi o važnim istinama i ne šutimo kada se čini nepravda. Pođimo spremno kad nas netko treba. Otvorimo se kad je netko tužan i kad treba utješnu i ohrabrujuću riječ. Odlučiti se za Krista znači povjerovati u moć dobrote kao u jedinu pravu moć“, poručio je mons. Semren.

Čestitajući s. Ivanki jubilej biskup joj je poželio da je i dalje Duh Božji vodi i nadahnjuje u  redovničkom životu i služenju Bogu i bližnjima. Na kraju mise, biskup je s. Ivanki udijelio pismeni blagoslov sv. Oca Franje.

Sestra Ivanka Guberac

Rođena je u Žeravcu 8. kolovoza 1954. kao treća od šestero djece od oca Ivana i majke Ane.

Na službi je bila na više mjesta u Bosni i Hercegovini te u Njemačkoj i Hrvatskoj, a sada je u samostanu svoje družbe Školskih sestara franjevki u Zagrebu.

„Samo Krist je ljubav moja!“ je njezino redovničko geslo.