Istina je prava novost.

„Iskra milosrđa“ održana u retfalačkoj župi u Osijeku

U Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku u subotu 28. rujna 2024. vjernici su se sa župnikom preč. Ivanom Jurićem i s. Marijom Jerković, iz Družbe sestara Naše Gospe, pridružili molitvi krunice Božjeg milosrđa u duhovnom zajedništvu međunarodne inicijative „Iskra milosrđa“ – „Krunica na ulicama gradova svijeta“.

Molitveni susret održan je u crkvi, gdje je preč. Jurić govorio o molitvenoj inicijativi. „Vlč. Miro Tomas koji vodi Svetište Božjeg milosrđa na Ovčari pozvao je sve vjernike Đakovačko-osječke nadbiskupije da se danas u 15 sati okupe i mole na nakane cijeloga svijeta. Kao Crkva smo se okupili zato što ne vidimo potpuno jasnoću zbivanja svega u svijetu. Eto, molimo za cijeli svijet, kao u krunici Božjeg milosrđa kada molimo smiluj se nama i smiluj se cijelomu svijetu. Ima li nas pedeset, troje ili koliko god, vjerujem u istinu Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima (Mt 18, 20). Vjerujem da je Isus sada ovdje u našoj retfalačkoj župi u Osijeku gdje posebno častimo Božje milosrđe i u molitvi je s nama. Pozdravljam sve vas molitelje. Gledajmo kako ovo nije inicijativa ni Pape ni biskupa niti svećenika nego baš puka, naroda Božjega koji voli Boga i svoju Crkvu“, rekao je te naglasio važnost duhovno-molitvenu povezanost žive Kristove Crkve u svijetu.

Okupljeni narod molio je krunicu i zazive Božjemu milosrđu te su pjevali marijanske pjesme. U Osijeku su, kao i na drugim molitvenim mjestima u Hrvatskoj, vjernici posebno molili za ovogodišnje sveopće molitvene nakane i pridružene, uz preporuku Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa, za: „potpuno pouzdanje u Boga, dajući mu prvo mjesto u obiteljskom, društvenom i političkom životu; za Svetu Crkvu i Svetog Oca da brane sveti poklad vjere i ćudoređe; biskupe i svećenike svete Katoličke Crkve da budu po Srcu Isusovu; upravitelje naroda da svoju službu vrše na zajedničko dobro svih koji su im povjereni; mir u svijetu, napose u mjestima pogođenim ratom;  zatvorenike u kaznionicama, osobito onima koji su daleko od Boga; povrat izbjeglica i prognanika na njihova ognjišta i obnovu njihovih domova; vojnike i branitelje granica, da uspješno i dostojno brane domovinu; nas same, naše obitelji, gradove i zemlju; te za blagoslovljen 11. Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa u Mariji Bistrici (19. listopada 2024.) i što skoriju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca“.

Koordinaciji štovatelja Božjega milosrđa, koja desetu godinu vodi organizaciju „Iskra milosrđa“ za Hrvatsku, sudjelovanje u molitvenom zajedništvu na 46 lokacija u Hrvatskoj javilo je 27 župa na području Đakovačko-osječke nadbiskupije gdje se nalazi Svetište Božjeg milosrđa na Ovčari kod Đakova, uključujući retfalačku i josipovačku Župu Sv. Luke u Osječkom zapadnom dekanatu. Molitvenom zajedništvu 28. rujna, na koju je pozvana Crkva u Hrvatskoj, odazvalo se više od trideset Retfalčana, uključujući predstavnike župnih skupina, članstvo u katoličkim udrugama i aktualnom „40 dana za život“, „Hodu za život“ te u trajnom euharistijskom klanjanju u Osijeku. Krunicu Božjemu milosrđu i litanije niz godina svake nedjelje, uoči misnoga slavlja u 9 sati i večernje mise u 18:30, u Retfali predmole liturgijski čitači i članovi župnih skupina te je među župljanima rašireno čašćenje Božjega milosrđa hodočašćima.

U molitvenoj inicijativi „Iskra Milosrđa“ sudjelovali vjernici iz 46 gradova u Hrvatskoj