Istina je prava novost.

Proslavljeni redovnički jubileji u Orahovici

Milosrdnice s. Tihomila i s. Dominika Sente proslavile su u nedjelju, 29. rujna 2024. u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Orehovici 60. i 50. obljetnicu izricanja redovničkih zavjeta.

Slavlje je započelo procesijom od župnog dvora prema crkvi, uz pratnju limene glazbe. Misno slavlje predvodio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente.  Suslavitelj je bio mjesni župnik vlč. Josip Ban koji je na početku euharistije iznio okupljenima crtice iz života jubilarki.

S. Tihomila djelovala je kao katehistica u raznim župama, ponajviše u Bjelovaru i Mariji Bistricu. Bila je zaposlena i kao vjeroučiteljica u školi. S. Dominika je djelovala kao medicinska sestra u Sveučilišnoj bolnici u Tübingenu u Njemačkoj. Jedna i druga nastojale su svojim životom i radom slijediti zamisao osnivača njihove Družbe – sv. Vinka Paulskog, skrbeći za siromašne, bolesne i napuštene kao i vođenjem brige za djecu i mlade.

Predsjedatelj misnog slavlja mons. Sente osvrnuo se u svojoj homiliji na Božju riječ koja je netom bila pročitana, a u kojoj se govorilo o nasljedovanju Isusa bez zadrške.

„Svatko se od nas može naći u prilikama gdje se traži radikalno odricanje od pojedinih stvari (…). Tada o nama ovisi hoćemo li imati hrabrosti ići za Isusom“, naglasio je propovjednik te dodao da su slavljenice dokazale kako je to ne samo moguće, nego nadasve spasonosno za njih i za sve one kojima su poslane.

Na kraju mise jubilarka s. Tihomila govorila je o svom redovničkom pozivu. Kazala je da je Bog od nje tražio potpuno predanje. Povjerovala mu je i osjetila kako On vodi njezin život i njezino poslanje. Ništa nije izgubila kad mu je sve predala, kazala je. Stoga je pozvala mlade neka se ne boje odazvati Božjem pozivu jer Bog treba suradnike u spašavanju duša.

Druga jubilarka s. Dominika istaknula je radost i zahvalnost Bogu što može proslaviti jubilej, odnosno što je ustrajala u njegovoj službi 50 godina.

Nakon svečane mise, na kojoj su pjevale sestre milosrdnice, slavlje se nastavilo druženjem.