Istina je prava novost.

Proslavljen blagdan sv. Male Terezije u Stepinčevu Karmelu

Blagdan sv. Male Terezije, naučiteljice Crkve, proslavljen je u utorak 1. listopada 2024. u Stepinčevu Karmelu u Brezovici.

Upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu vlč. Andrija Miličević predslavio je poldanju misu u zajedništvu s desetak svećenika.

U homiliji se vlč. Miličević osvrnuo na prvu riječ koju je sv. Mala Terezija napisala, a to je „nebo“. Istaknuo je da je sv. Mala Terezija cijelim svojim životom „gledala nebo, išla prema nebu, a hrabro koračala zemljom, što nije jednostavno. Neki gledaju u nebo, a zaboravljaju hodati zemljom; ljubiti svoju braću i sestre, činiti dobro, dok s druge strane, neki često živeći svoju svakidašnjicu zaboravljaju na krajnje usmjerenje, a to je nebo“, poručio je.

Naglasio je da su svi pozvani gledati nebo očima srca, imati oko za ljude u blizini.

Osvrnuvši se na naviješteni evanđeoski ulomak, rekao je da Isusova riječ „i danas poziva na to kakvi trebamo biti i kako trebamo živjeti. Isus nije rekao ‘budite djeca’, već ‘budite kao djeca’“, istaknuo je. „Djeca žive obično, iskreno, otvoreno, s ljubavlju, bez maske na licu. Ne znaju muljati, pretvarati se, a sve upijaju. Ono što nauče od starijih, tako se i ponašaju. Živjeti kao djeca je poziv na jednostavnost života. Djeca se ne brinu za budućnost. Oni žive sadašnjost; iskorištavaju dobrotu, ljubav, toplinu koju im bližnji pružaju. Zbog čega su toliko ljudi razočarani i tužni? Zaboravljaju živjeti sadašnji trenutak, živjeti svakidašnjicu korak po korak. Upravo je u tome naša draga svetica bila majstorica, ogledalo svakome od nas. U najmanjim stvarima je mogla ljubiti i ljubila je Boga“, kazao je vlč. Miličević.

Nadalje je rekao da je Mala Terezija iskazivala bližnjima Božju ljubav čineći male žrtve i vršeći one svakidašnje dužnosti s ljubavlju. „Neka nam Mala Terezija bude poticaj i primjer, kao i dobra zagovornica da u našem životu znamo živjeti male stvari, ne zato da bismo bili važni i prepoznati, već da bismo bili Božji. Za to nam treba velika poniznost, a u tome nam može uvelike pomoći sv. Mala Terezija, da se jednoga dana s njom nađemo u nebu, u radosti cijele Crkve“, zaključio je.

Nakon pričesti, uslijedio je tradicionalni blagoslov ruža, znak Terezijine prisutnosti po milostima koje je obećala sipati na zemlju. Liturgijsko pjevanje predvodile su sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

Večernje euharistijsko slavlje

Večernju misu predvodio je župnik u Dugom Selu vlč. Tomislav Kralj, a suslavili su preč. Ivan Lukić i vlč. Filip Pranjić.

U prigodnoj homiliji, vlč. Kralj se osvrnuo na djetinjstvo Male Terezije, kao i njezine godine odrastanja, osobito na njezin ulazak u Karmel. Zatim je istaknuo tri najvažnije kreposti koje su resile sv. Malu Tereziju, a to su: ljubav, služenje i predanje, što bi trebalo resiti svakog čovjeka.

„Terezija je razmišljala o Crkvi koja je sastavljena od mnogo udova, kako kaže sv. Pavao, a svaki ud ima svoju ulogu. Terezija je donijela odluku da ona želi biti ono što je u centru, a to je srce; srce koje pokreće, koje daje da živi. Sve patnje, žrtve, molitve je prikazivala za Crkvu. Ništa ju nije moglo rastaviti od ljubavi Kristove. Svu ljubav željela je darovati Bogu, ljudima i Crkvi. Na to nas i danas poziva, da se ne štedimo dijeliti tu ljubav“, istaknuo je.

Nadalje je protumačio drugu krepost − krepost služenja, rekavši, između ostaloga, da živjeti znači služiti, da je „sam Isus ostavio kao zadatak na Posljednoj večeri da služimo drugima“. Također je naglasio da primjer svetice pokazuje da dragi Bog ima sa svakim čovjekom svoj plan.

„Danas nas puno toga želi udaljiti od Boga, no ako se stavimo u Božje ruke, ništa nam neće biti teško, a to nas dovodi do potpunog predanja koje je živjela sv. Mala Terezija. Ona je željela biti malena, skrivena, a opet Božje oružje u borbi protiv zla i u borbi za spasenje duša“, poručio je vlč. Kralj.

Potom je potaknuo vjernike da dopuste da im njezin primjer pomogne da više ljube Gospodina, da služe Crkvi i da jedni druge guraju naprijed da dođu do cilja. Spomenuo je da je svetica željela činiti dobro ne samo na zemlji, već i na nebu. „Zato nam je i obećala slati milosne ruže s neba. Nama je danas teško učiniti neko dobro djelo drugima ovdje na zemlji. Pozvani smo da i mi budemo Božji instrument kročeći ovom zemljom i čineći dobro drugima. Neka nam Gospodin pomogne da i mi poput sv. Male Terezije budemo spremni na služenje za spas duša i za život Crkve, kao i za sve kojima je to potrebno“, zaključio je.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor mladih „El Hannora“ iz Dugog Sela.

Za blagdan sv. Male Terezije sestre karmelićanke su se pripremale devetnicom, a hodočasnici su imali priliku preporučiti im svoje nakane, potrebe, kao i pristupiti sakramentu pomirenja te primiti Gospin škapular.