Istina je prava novost.

Misnim slavljem u bjelovarskoj katedrali počela priprava za župnu svetkovinu sv. Terezije Avilske

Priprava pod nazivom „Od Terezije Male do Terezije Velike“ za proslavu župne svetkovine počela je u utorak, 1. listopada 2024. duhovnim programom i misnim slavljem u bjelovarskoj katedrali, izvijestio je župni ured Župe sv. Terezije Avilske.

Misu je predvodio katedralni župnik Branko Fresl. Duhovni program bio je protkan mislima i životom dviju svetica i crkvenih naučiteljica – sv. Male Terezije i Terezije Avilske.

„Čemu nas ona može poučiti? Možda onom najizvrsnijem: ljubiti Krista, ljubiti Crkvu i ljubiti bližnjega. Ako nas božanski naš Učitelj poučava primjerom djeteta koji postavlja pred nas i govori da jedino tako možemo u kraljevstvo Božje, onda ova sveta naučiteljica želi da učimo ljubiti kako je ona ljubila Crkvu te postati svjedocima da smo mi prvi ljubljeni“, kazao je propovjednik osvrćući se na Terezijinu ulogu naučiteljice u Katoličkoj Crkvi.

„Dijete je bezbrižno, osjeća se sigurno uz roditelje koji pokazuju ljubav: kada majka uzme dijete i privije ga uz sebe, ono zna što je ljubav, zna da tu pripada. Djetetu možeš dati i mobitel i uređaj, ali on mu može pružiti samo informaciju, a ljubav ne može. Stoga nas tome Isus po svome evanđelju poučava, a Mala Terezija po živom evanđelju svoga života“, rekao je.

Okupljene je upitao misle li da su previše veliki kako bi bili mali. „’Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš, čini s ljubavlju’. Evo to zapamtimo, braćo i sestre. Što god uspjeli učiniti iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, u Božjim očima nije maleno. Papa Ivan Pavao II. ju je nazvao ‘vrsnom poznavateljicom nauka ljubavi (scientia amore)’. Nije li to sveto znanje? Ono najizvrsnije? Tragajmo za istinom, a ljubav želi otkriti istinu“, kazao je vlč. Fresl.

U povodu početka akademske godine, propovjednik je poručio: „Stoga i našim studentima ova sveta zagovornica i zaštitnica poručuje da se ne boje činiti korake otkrivanja istine i da s ljubavlju i uz suradnju s Duhom Svetim otkrivaju istinu i ljubav koju je Bog objavio čovjeku.“

„Uči nas ova sveta naučiteljica da ruže koje ćemo blagosloviti i podijeliti podsjećaju da svakog dana trebamo učiniti dobro i da dobrim djelima, poput latica ruža, bude posut naš životni put. Ruža ima i trn. Trnom ruža ne želi prvotno ozlijediti ili nanijeti bol. Ona raste, propupa, rascvjeta se i govori o ljepoti Božjeg stvaranja. A trn ima da bi se tek zaštitila od onih koji žele na nju nekom boli djelovati. Stoga je to slika i nas koji smo stvoreni na Božju sliku i odražavamo Božju ljepotu, ali trebamo se znati i zaštititi od svih onih utjecaja i zla koji nas žele odvojiti od Božje ljubavi“, rekao je propovjednik.

Osvrnuo se i na ulomak pape Benedikta XVI. u katehezi o sv. Maloj Tereziji – vjera i ljubav krajnje su točke njezinog života. „ ‘(…) Dvije riječi koje poput svjetionika rasvjetljuju čitav njezin put svetosti. One vode druge na istom njezinom ‘malom putu vjere i ljubavi’, duhovnog djetinjstva.’ Poziv da Boga upoznamo i da ga ljubimo i dalje stoji. Odvažimo se poput Terezije!“, kazao je vlč. Fresl.

Na kraju misnog slavlja blagoslovljene su ruže, i uz pjesmu Zdravo ružo Isusova, Terezijo Mala sveta, podijeljene su svim djevojčicama, djevojkama, ženama, majkama, bakama i udovicama, izvijestio je župni ured Župe sv. Terezije Avilske.