Istina je prava novost.

Članovi Marijine legije hodočastili u Svetište Gospe Brze Pomoći

Članovi Marijine legije iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupili su se u subotu 5. listopada u Svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu na svom godišnjem hodočašću.

Susret su započeli pobožnošću nakon koje je slijedilo svečano euharistijsko slavlje koje je u Katehetskom centru uz osam svećenika predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Pozdravnu riječ hodočasnicima uputio je domaći župnik Anđelko Cindori.

Aktualizirajući evanđeoski odlomak, Isusov susret s bogatim mladićem, nadbiskup Hranić u je homiliji naglasio kako je taj bogati mladić iz Evanđelja svojim pitanjem baštinjenja evanđeoskog života i svojim poštivanjem Božjih zapovijedi dao do znanja da je unatoč tome u srcu nezadovoljan, da traži više od minimuma obdržavanja Božjih zapovijedi. Dodao je kako je i danas malo onih koji, poput toga mladića, mogu posvjedočiti da se ne zadovoljavaju osrednjošću, da žele istinski slijediti Isusa. Pojasnio je kako se Isusa može slijediti na dva načina, kroz brak i bračni i roditeljski život, te kroz svećeništvo i redovništvo. Ukazao je na važnost sakramentalnog života koji je nužan za nasljedovanje Krista i kako je za baštiniti Kraljevstva Božjega nužno odreći se svojih navika očekivanja i svega što nas veže.

„Isus nas poziva na slobodu. To je put našega posvećenja. Ne možemo slijediti Isusa, osjetiti blaženstvo, biti sretni, ako se ne odreknemo sebe, svojih ovisnosti, navika. Kao Marijina obitelj izabrali ste doći u ovo brodsko Gospino svetište koje nosi titul Gospa Brze Pomoći. Nadahnuće za taj titul Blažene Djevice Marije je voda u Kani Galilejskoj gdje je Marija primijetila što se događa u svadbi te spremno šapnula Isusu da vina nemaju. Ona uvijek spremno promatra životnu stvarnosti. I mi smo, poput nje, pozvani Isusovim srcem, istančanim osjećajem za drugoga promatrači ljude i stvarnost oko sebe, biti spreman odreći se svoga egoizma i staviti se spremno u pomoć i u službu drugima. Marija je ona koja nas majčinski trajno promatra, ona čita s lica“, istaknuo je nadbiskup. 

„Ovo nas hodočašće poziva da se odreknemo sebe, budemo više pozorni na druge, da znamo čitati, osjećati, prepoznavati potrebe drugih i stavljati im se na službu. Marija je doista majka od spremne, brze pomoći bez oklijevanja. Ona i nas poziva da se stavimo na službu Gospodinu. Ovo je trenutak da se preispitamo; prihvaćamo li ono više što Isus traži od nas, do čega nam je najviše stalo, u čemu je naše bogatstvo, jesu li to li istinske, trajne, neprolazne vrednote – istinska ljubav prema bližnjima, što bih učinio da Isus od mene zatraži da prodam sve i darujem siromasima, čega se to ja to ne bih mogao odreći, što me priječi da budem više Isusov, što mogu učiniti da slijedim Isusa? Isus i nas kao i onoga mladića poziva – idi i prodaj sve i slijedi me, budi slobodan, slobodan za služenje i darivanje u ljubavi“, zaključio je nadbiskup Hranić. 

Na kraju je hodočasnike pozvao da mole Blaženu Djevicu Mariju da im pomogne da se oslobode svih svojih ovisnosti i uživaju u slobodi djece Božje. Tijekom dana članovi Marijine legije sudjelovali su u duhovnom programu.