Istina je prava novost.

Biskup Košić predvodio proslavu 220. obljetnice osnutka Župe sv. Petra u Ivanić-Gradu

Svečano misno slavlje u povodu proslave 220. obljetnice osnutka Župe sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu, u nedjelju 6. listopada, ispred Pastoralnog centra župe predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Suslavio je domaći župnik Branko Koretić.

Na početku je sve okupljene pozdravio župljanin dr. Mile Marinčić, podsjetivši na zanimljivu povijest te župe. Između ostalog, istaknuo je kako je odluku o osnutku samostalne župe u Ivanić-Gradu donio osobno car Franjo I. 5. listopada 1804., u vrijeme Maksimilijana Vrhovca na čelu zagrebačke biskupije. Za prvog župnika već je tada formalno imenovan dotadašnji kapelan Juraj Terihaj, a prvo službeno ustoličenje novog župnika dogodilo se 13. siječnja 1805. godine, kad je novi župnik Ivan Ivančić položio svečanu prisegu u drvenoj crkvi sv. Petra, ranije vojnoj kapeli sv. Ivana Kapistrana u Tvrđi Ivanić. Marinčić je rekao i kako se do kraja 2017. godine na mjestu upravitelja župe sv. Petra apostola izmijenilo 14 župnika.

U homiliji, čestitavši župniku i svima okupljenima obljetnicu, biskup Košić je poručio kako tim slavljem prije svega trebaju zahvaliti Bogu za sve protekle godine i stoljeća. Također, spomenuo se i trojice glasovitih Ivanićgrađana: nadbiskupa zagrebačkog Jurja Posilovića, svećenika i povjesničara Ivana Šveara te biskupa Josipa Langa, koji je umro na glasu svetosti. „Sigurno da je u povijesti ove župe bilo puno burnih i teških trenutaka, ali i lijepih događaja i važnih ljudi koji su obilježili ovaj kraj i našu domovinu. Bogu zahvaljujemo danas za sve njih.“

Govoreći o župi kao zajednici vjernika, biskup Košić ju je usporedio s obitelji te istaknuo važnost rađanja djece u obiteljima kako bi opstale one, kao i čitav hrvatski narod. „Ova vaša crkva se sada obnavlja nakon potresa i, ako Bog da, uskoro će biti i blagoslovljena te ćemo opet moći slaviti u njoj liturgiju. Nama su crkve kao građevine potrebne, ali ako ne bi bilo vjernika, mi ne bismo trebali ni te crkve. Isto tako, nije samo bitno da u njih ide tek poneki zauzeti vjernik; važno je da u njima bude ljudi, a još važnije djece. Čuli ste kako Isus uzima djecu, miluje ih i stavlja ruke na njih, postavlja ih kao uzor odraslima apostolima. Ako ne budete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo Božje, govori on“, kazao je mons. Košić.

„Mi stariji trebamo djecu da budu naši učitelji, ali isto tako i djecu treba poučavati i educirati, što znači voditi ih putem onih vrijednosti u koje vjeruju i roditelji, onih koje su na srcu nama starijima. Treba ih poučiti i uputiti putem Isusa Krista, putem sakramenata, kako bi rasli i postali živi članovi Crkve i dobri članovi društva. Mi vjerujemo da time što odgajamo dobru djecu i dobre katolike, donosimo dobro cijelom našem društvu. Isto tako, mi stariji trebamo neprestano učiti od malenih, a da bismo uopće mogli imati tu milost, potrebno je da bude djece. To je ono što vam stavljam na srce: da naš narod ne izumre, da bude potomstva i da se radujemo djeci“, rekao je biskup, podsjetivši kako je dan ranije u Sisku održan biskupijski Dan obitelji, gdje su se okupile obitelji koje imaju petero i više djece.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi, propovjednik je rekao kako ona govori upravo o braku i obitelji. U prvom čitanju iz Knjige Postanka govori se o tome kako je Bog Adamu dao pratiteljicu koja mu je ravna. „Najprije je Bog dovodio različite životinje, i on im je davao imena te se vidjelo da nijedno od tih stvorenja nije njemu ravno niti mu je dovoljno za život, a Bog je rekao da nije dobro da čovjek bude sam. Tu iskonsku samoću čovjek ne može riješiti samo sa stvarima, životinjama, poslovima, brigama. To je odnos koji je potreban između ljudi. Upravo je na posebno važnom mjestu taj odnos muškarca i žene u kojem je moguć novi život. To je taj život koji Crkva blagoslivlja i kojeg je, uostalom, Isus došao blagosloviti u Kani Galilejskoj da postane sakrament. U tom zajedništvu muškarac i žena su jednaki i isti, oni jedan drugoga trebaju i, kako kaže Pismo, da će čovjek ostaviti oca i majku, da prione uz svoju ženu, i njih dvoje bit će jedno tijelo. Bit će, dakle, jedan organizam u dvije osobe. Oni jesu i dalje pojedinci, ali kada to Bog združi, to čovjek ne smije rastavljati“, upozorio je biskup te je na kraju još poručio kako je župa temelj naše kršćanske obitelji u kojoj smo jedni drugima braća i sestre.

Na kraju je biskupa i sve okupljene pozdravio župnik Koretić, istaknuvši kako ima duboku potrebu izraziti iskrenu zahvalnost Bogu i svima onima koji su se u tih 220 godina ugradili u život te župe. „Hvala dobrom Bogu i zagovoru našeg nebeskog zaštitnika sv. Petra apostola na milostima koje smo primili i koje su primili naši pređi kroz ovih 220 godina postojanja. Bez Božje providnosti i svjetla Duha Svetoga ne bismo mogli kročiti ovim putem vjere i zajedništva. Njegova milost i snaga prate nas iz generacije u generaciju, a našu župu su izgradili ne samo zidovi ove crkve, već i srca vjernika okupljena u Kristovoj ljubavi“, zaključio je Koretić

Pjevanje je vodio Mješoviti župni zbor, a slavlju je nazočio i gradonačelnik Javor Bojan Leš.