Istina je prava novost.

Bošnjaci: Održan susret crkvenih zborova

U organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Đakovačko-osječke nadbiskupije u subotu 5. listopada 2024. održan je prvi dio susreta crkvenih zborova i pjevačkih skupina u Župi sv. Martina u Bošnjacima.

Na smotru se odazvalo deset crkvenih zborova. Uz zbor iz bošnjačke župe, koji su bili domaćini ovoga događanja, sudjelovali su crkveni zborovi iz dviju županjskih župa, iz Tenja, Vladislavaca, Gradišta, Valpova, Račinovaca te zborovi Župe sv. Nikole i sv. Ćirila i Metoda iz Vinkovaca, ukupno oko 180 pjevačica i pjevača.

Euharistijsko slavlje predslavio je župnik Župe sv. Nikole Tavelića u Županji i dekan Županjskog dekanata Josip Filipović. U homiliji je govorio o vjeri i zajedništvu. „Glazba tako snažno povezuje ljude. Svi imamo to iskustvo kako glazba može, kao niti jedna druga umjetnost, tako snažno ujediniti ljude da zajedno pjevaju, da tako izraze svoju radost, veselje, ali i žalost, tugu, zabrinutost“, rekao je.

„Zbor je dio velike okupljene zajednice na misnom slavlju. Zbor je tu da potiče i druge na sudjelovanje te da predvodi zajednicu u pjevanju, da gradi zajedništvo. I zato možemo reći da svoju ulogu uspješno ostvaruju samo oni zborovi i u onim župama gdje znaju uključiti i zajednicu da sudjeluje pjevanjem“, poručio je preč. Filipović

Na euharistijskom slavlju pjevana je „Misa u čast sv. Lepoldu Mandiću“ skladatelja kapucina Zvonimira Pšaga, čime se željelo odati počast tome crkvenom glazbeniku o stotoj obljetnici njegova rođenja i desetoj obljetnici njegove smrti. On je kao svećenik i redovnik veliki dio života proveo u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u kapucinskom samostanu u Osijeku i Župi sv. Leopolda Mandića u Čepinu. Orgulje je svirao župnik Župe sv. Ćirila i Metoda iz Vinkovaca Mario Brkić.

Nakon mise, uslijedili su nastupi zborova, koji su se predstavili izvedbom jedne skladbe, a voditeljima zborova uručene su zahvalnice.

Drugi dio susreta zborova Đakovačko-osječke nadbiskupije, za koji je prijavljeno osamnaest zborova, bit će održan 19. listopada 2024. u katedrali u Đakovu.