Istina je prava novost.

Solin: Proslavljena obljetnica uspostave Trajnog euharistijskog klanjanja u Splitu

Četvrta obljetnica uspostave Trajnog euharistijskog klanjanja (TEK) u Splitu proslavljena je u ponedjeljak 7. listopada u crkvi Svete Obitelji u Solinu, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Duhovni program započeo je euharistijskim klanjanjem tijekom kojega su članovi zajednice TEK-a molili radosna otajstva krunice, a nakon klanjanja uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Edvard Punda uz suslavlje župnika Župe Gospe od Otoka don Stipana Šurlina.

U propovijedi se don Edvard podsjetio riječi jednoga iskusnoga duhovnika o klanjanju te napravio analogiju s TEK-om i klanjateljima koji su od Gospodina dobili nadahnuće da mogu biti dio te stvarnosti u Crkvi. Poručio im je da je vrlo dobro ako su prihvatili biti dio te inicijative zato što je netko tu inicijativu predložio i oni su uvidjeli da bi tu mogli sudjelovati. Ako su duhovno osjetili nešto više, odnosno da će oni tim klanjenjem doprinijeti duhovnom rastu i obnovi Crkve, to je puno bolje. Međutim, najbolje je ako su u svojoj duši osjetili da je to poziv koji Gospodin daje njima da njima pomogne. „U ovome što činite, je li više dajete ili primate“, upitao ih je te potom poručio da ako osjećaju da više daju nego primaju, onda nije još sve sjelo. 

Ako, s druge strane, osjećaju da puno više primaju nego što daju, onda je Gospodin započeo ozbiljno djelo i u njima i u Crkvi. Na ovo pitanje ne treba odgovoriti razumski, nego duša treba doći do sigurne spoznaje da klanjanjem više primaju nego što daju i time se ostvaruje poslanje na koje su pozvani. Don Edvard je istaknuo i to da je klanjanje u šutnji jedino pravo klanjanje, uz napomenu da su klanjanja na kojima se svira i koja su vođena itekako potrebna za mlade. Ipak, u tradiciji Crkve klanjanje nije pretjerano aktivna stvarnost, istaknuo je. 

„Klanjanje je pobožnost motrenja u kojem šutimo i motrimo Gospodina, a On nas te mu na taj način dajem ono najdragocjenije što imam, a to je moje vrijeme. Ovo je bitno zato što, kada mi šutimo i nalazimo se pred Gospodinom, onda se događa tajanstveni dijalog, ili kako kaže sv. Terezija Avilska coloquio de amor, između Boga i dna naše duše. U ovom dijalogu ljubavi dolazi do jedinog pravog i istinskog liječenja naše duše i što više naučimo na ovaj dijalog, koji se u početku odvija u dnu naše duše – podsvijesti, to će on više izlaziti u našu svijest i potpuno nas prožeti. Tako da onda iz ovoga dijaloga dolazi spokoj i mir u našem životu“, napomenuo je propovjednik. 

Pastoralni vikar poslije je ustvrdio da su svi potrebni klanjanja, vremena s Gospodinom u tišini, u kojem će On progovoriti duši i reći ono što ne može u buci i rastresenosti. Poručio je klanjateljima da čuvaju svoju karizmu i jasnu strukturu te budu u poniznosti i poslušnosti prema onima koji su odgovorni. „Možemo zahvaliti Crkvi koja nam u svojoj predivnoj tradiciji daje ova euharistijska klanjanja“, istaknuo je don Edvrad i na kraju uime nadbiskupa Križića zahvalio klanjateljima koji su važni za Crkvu i evangelizaciju. Naposljetku je dao slavu Gospodinu koji se daje u prilikama kruha kako bi ga vjernici mogli gledati i kušati. 

Za vrijeme prinosa darova glavna koordinatorica TEK-a u Splitu Nina Gruica prinijela je knjigu evidencije u kojoj su upisana imena svih trajnih klanjatelja, njih više od 550. Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio župnik don Stipan koji je podsjetio na uzajamnu upućenost svećenika i laika te sve pozvao na molitvu jednih za druge. Potom se obratila i koordinatorica Gruica koja je zahvalila svim klanjateljima i Gospodinu što im je dao milost da prepoznaju važnost klanjanja i tako ne samo da drže svoj sat, nego i dovode nove klanjatelje. Zahvalila je i don Mirku Barbariću, SDB, koji je prilikom uspostave TEK-a bio jedan od duhovnih pratitelja, cijeloj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji na čelu s nadbiskupom Križićem te župniku koji ih je ugostio u Solinu. Naposljetku se zahvalila Gospodinu Bogu koji im je, kako je rekao don Edvard u propovijedi, dao karizmu za klanjanje te ga zamolila da ih i dalje prati, raspiruje njihova srca i blagoslivlja njih i sve buduće kapele i crkve u kojima će se održavati Trajno euharistijsko klanjanje.

Podsjetimo, Trajno euharistijsko klanjanje u Splitu započelo je 2020. na blagdan Gospe od Ružarija misnim slavljem koje je u katedrali sv. Duje predvodio tadašnji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U svečanoj procesiji Presveti Oltarski Sakrament prenesen je iz katedrale u crkvu sv. Duha u Domaldovoj gdje je izložen do danas, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.