Istina je prava novost.

Župna svetkovina sv. Franje proslavljena u Imotskom

Svetkovina sv. Franje Asiškog, zaštitnika župe i samostana u Imotskom proslavljena je u petak 4. listopada 2024. godine.

Središnje slavlje počelo je procesijom u kojoj su sudjelovala djeca iz osnovnih škola i srednjih škola te članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži (Frama), uz sviranje Gradske glazbe Imotski. Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je misa. Procesiju i središnje misno slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše u zajedništvu s gvardijanom fra Zoranom Kutlešom i svećenicima iz samostanskog okružja.

U propovijedi je fra Marko naglasio da „živimo u vremenu u kojem je nasušno potrebna franjevačka karizma za obnovu Crkve“. Istaknuo je korisnost i radost sv. Franje kao temeljne odrednice njegova djelovanja dodajući da sv. Franjo pokazuje kako se osloboditi i radosno živjeti vjeru. „Sve možemo pobijediti vjerom, nadom i ljubavlju po kojima se vjernik predaje Bogu u ruke“, poručio je.

Na kraju misnog slavlja prisutne vjernike pozdravio je gvardijan fra Zoran, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito članovima franjevačke obitelji, kao i djelatnicima i učenicima Osnovne škole „Josip Vergilij Perić“ koji su proslavili dan škole.

Tijekom večernje mise, koju je predvodio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i župnik u Slivnu Imotskom fra Jerko Kolovrat u zajedništvu s područnim duhovnim asistentom i duhovnim asistentom Frame Imotski fra Ivom Rastočićem, imotski framaši imali su obred primanja u Framu i obnovili svoja obećanja.

Svetkovini je prethodila devetnica, a zadnja tri dana fra Jerko Kolovrat je predvodio trodnevnu duhovnu obnovu za članove Franjevačkog svjetovnog reda. Na uočnicu svetkovine, gvardijan fra Zoran predvodio je obred preminuća sv. Franje.

Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći župni zbor.