Istina je prava novost.

Nadbiskup Vukšić obišao poplavljena područja župa u Fojnici i Deževicama

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić obišao je u srijedu 9. listopada 2024., zajedno s ravnateljem Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirkom Šimićem, tajnikom vlč. Marinom Babićem i djelatnicom Anjom Škarom poplavljena područja u Župi Svetoga Duha u Fojnici i u Župi Blažene Djevice Marije Snježne u Deževicama.

Nadbiskup je obilazak započeo u Bakovićima gdje se uvjerio u razmjer stradanja kuća. Gojevići, Bilići i Dusina su bile sljedeće točke obilaska. Ta su mjesta koja su pretrpjela teška stradanja prouzročena poplavom i bujicama.

U Deževicama je nadbiskup obišao crkvu sv. Jakova Markijskog koja je također stradala, dok su oltar i kip sv. Jakova ostali čitavi. Nakon toga nadbiskup se uputio do župne crkve gdje je vrijeme proveo u razgovoru sa župljanima i koordinatorima akcije čišćenja kuća u župi. Oni su nadbiskupa upoznali s brojem potopljenih kuća, odnosno sa stanjem u mjestu nakon što je vodni val napustio mjesto.

Na terenu se vidi velika angažiranost vojske, volontera i drugih pojedinaca koji su odlučni pomoći. Nadbiskup je svima zahvalio na njihovoj požrtvovnosti te je obećao svoju blizinu, praćenje stanja na terenu i potporu ljudima u ovim područjima.

Na povratku nadbiskup je ponovno zastao u Gojevićima gdje se susreo sa župnikom župe Fojnica fra Mariom Katušićem koji ga je upoznao s aktualnim stanjem obitelji koje su pretrpjele poplavu. Nadbiskup je zahvalio župniku fra Mariu na brizi za župljane te potaknuo na ustrajnost u činjenju dobra.